sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

16 Ocak, 2006

Sefercelliye ve Ayvalı Bademli pilav

Ocak ayı yemek etkinliğinin konusu ayva. Ayva ile değişik ne yapılabilir diye araştırırken son zamanlarda edindiğim ve gerçekten çok severek okuduğum ve tarifler denediğim iki kitaptan ayva ile ilgili iki yemek tarifinde karar kıldım. Ayva ile mutfağımızda hep tatlı ve reçeller yapmaya alışmışız. Ben bu sefer ayva ile yapılan bir et yemeği ve bir de pilav denedim. Bu vesileyle bu harika kitaplardan da bahsetmek istiyorum. Bu kitaplardan ilki “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” ve yazarı Marianna Yerasimos. Kitap çok güzel bir araştırmanın ürünü . Yazarın kendi anlatımıyla kitap 1453-1923 zaman aralığında gelişen ve değişen Osmanlı mutfağını tanıtıyor. Malzemeler ve tarifler çok basite indirgenmiş ve çok sade bir dille anlatılmış,. Osmanlı mutfak kültürü neymiş öğrenmek istiyorsanız minyatürlerle de ayrı bir güzellik katılmış bu kitaptan edinmenizi tavsiye ederim.

Diğer kitap ise " Sofradaki İstanbul, Anneanemin Mutfağı" yazarı Yelda Sönmez. Kitabın arka kapağındaki şu cümle beni o kadar etkiledi ki burada yazmak istedim; "Yemeklere, doğdukları ve yaşatıldıkları kentlerin, onları pişiren insanların ruhları sızar. Mutfaklardan yayılan her kokunun bize farklı bir yeri, bir insanı, bir anı hatırlatması bundandır...." harika resimler ve çok güzel tariflerle bezeli bir kitap.


Sefercelliye ( Etli ayva)

"500 Yıllık Osmanlı Mutfağı" kitabından yaptığım yemeği sizlere aktarıyorum.





Malzemeler

500 gr.koyun eti (iri kuşbaşı doğranmış)
3 adet orta boy ayva
1 kaşık bal
2 tatlı kaşığı şeker
3 kaşık tereyağı ( 45 gr)
150 gr.kuru kayısı
50 gr tatlı badem
Tuz

Yapılışı

Bademleri sıcak suda 15 dakika bekletip kabuklarını soyun ve ikiye ayırın.
Kuru kayısıları suya koyun yumuşayınca ikiye bölün.
Balı bir bardak ılık suda eritin.
Eti yıkayıp tencereye koyun,kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu ve yağını salmasını bekleyin.Et, suyunu saldıktan saldıktan sonra tencerenin kapağını açın ve orta ateşte kendi yağıyla kavurun.
Kavrulmuş eti tuzlayın.Ballı suyu ekleyin,ateşi kısın ve etler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Etler pişerken, ayvaların kabuklarını soyup çekirdekli sert bölümlerini temizleyin ve yarım ay biçiminde kalınca dilimleyin. Orta boy bir ayvadan sekiz dilim elde edilebilir.
Küçük bir tavada yağı eritip ayva dilimlerini hafif kızartın.
Ayva dilimlerini etlerin üzerine dizin 15-20 dakika daha kısık ateşte pişirin.
Yemeği ateşten almadan önce badem ve kayısıları ekleyin, bir iki taşım kaynatın. Yemeği servis etmeden önce 15 dakika kadar dinlendirin.

Ayvalı Bademli Pilav

Pilav tarifi " Anneanemin Mutfağı" kitabından.



Malzemeler

1 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı tuzsuz badem içi
1 kahve fincanı çekirdeksiz kuru üzüm
2 su bardağı et suyu
1\2 ayva
tuz,tarçın
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı

Bademleri suya koyup,kabuklarını ayıklayın.
Pirinci yıkayıp süzün
Tereyağını pilav tenceresinde eritin ve bademleri rengi değişene kadar kavurun, pirinçleri de bademlere ekleyerek 2 dakika daha çevirin
Badem iriliğinde doğranmış ayvaları ve üzümleri de ekleyin, tuzunu ayarlayın ve sıcak et suyunu ilave edin. Önce harlı ateşte, sonra hafif ateşte pişirin. Suyunu çekince üzerini bezle örterek 15-20 dakika demlendirin.
Servis yaparken üstüne tarçın serpin. Etlerle birlikte servis yapın.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors