Çatal çörekler
Yine Melis'in bir seçimi var bugün. Sabah okul koşuşturması bazen tam bir kahvaltıyı imkansız kılabiliyor. Kızım sabah için peynirle birlikte atıştırabileceği tuzlu bir tat istedi. En sevdiğim kitaplarımdan Beyaz Fırın'ın çatal çöreklerini yaptık... Çatal çörekler, yanında güzel bir parça peynir ve mis kokulu demlenmiş çay harika değil mi... Denemenizi tavsiye ederim.
Çatal çörekler
Malzemeler
( 8 adet çörek çıkıyor)
125 gr. tereyağı ( oda sıcaklığında yumuşamış)
2 su bardağı un ( 250 gr.)
1\2 paket Dr. Oetker instant maya ( 5 gr.)( orijinal tarifte 15 gr yaş maya diyor evde olmadığı için kuru maya kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
1\2 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 \2 çay bardağı ılık su
üstü için
1 adet yumurta +1 adet yumurtanın sarısı
çörekotu
Yapılışı
Toz mayayı yarım çay bardağı ılık suya karıştırıp, şekeri ekliyoruz. Biraz kabarana dek bekliyoruz. Unu bir kaba koyup ortasını açıyoruz ve yağı,maya karışımını , tuzu, mahlepi ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamur unun tipine göre biraz sert olursa çok az su ilave edebiliriz. Hamuru yarım saat oda sıcaklığında bekletiyoruz.
Fırını 220 dereceye ayarlıyoruz. Hamuru 70'er gr.lık( küçük bir mandalina büyüklüğünde) porsiyonlara ayırıyoruz. Her porsiyondan 15 er cm.lik üç adet çubuk elde ediyoruz. Bu çubukları uç kısımlarından birleştiriyoruz. Yağlı kağıt kapladığımız fırın tepsisine dizip üzerine çırpılmış yumurtaları sürüp, çörekotuyla süslüyoruz. 1 saat kadar oda sıcaklığında mayalandıktan sonra 25 dakika fırında pişiriyoruz.
8 Comments:
Begümcüm, bu et yemeklerinden sonra böyle bir tarif bekliyordum artık senden! Kahvaltı için harika bir seçim gerçekten. Ama bu çöreklerin mayalı tarifini hiç duymamıştım, genelde kuru pasta gibi olurlar ya? İlginç geldi o yüzden, eminim tadı harikadır:)
Sibelcim günaydın
Sesini özledim inan. Biz biraz etçiyiz ya ama bugünden sonra börek çörek ağırlıklı olacak haftasonu da var ya...Bu çatal mayayla gerçekten güzel oldu. Çok gevrek ve lezzetli bir de bi daha sefere tereyağı yerine yarısını zeytinyağı deneyeceğim.
Sevgiler
Begüm
Merhaba Begüm,
ellerine sağlık çatal çöreklerinin süper insanı cezbedici bir görünümü var.
Bende seni beklerim bloğuma:)
Sevgiler...
Bengisu hoşgeldin sweet kitchen'a,
Çöreklerin görüntüsü gibi tatları da güzel inan...En kısa zamanda ben de sana uğrayacağım.
Sevgiler
Begüm
Geçenlerde ben de yapmıştım. Ama itiraf edeyim senin çatallar daha güzel görünüyor.
sevgiler...
merhaba begüm,
ben çatal çok severim ve yapmayı da hep istemişimdir. özellikle mahlep aldığımda aklıma gelmişti ama sonradan unutmuşum. şimdi senin tarifi görünce aklıma geldi tekrar, fırından da ne güzel kokular gelir bı pişerken kim bilir... tarif için teşekkürler. çok yakın zamanda fırınımdan mahlep kokuları gelecek anlaşılan :)
Merhaba Begum,
Bunlari bugun en nihayet denedim. Ne yazik ki benimkiler seninkiler gibi gevrek ya da guzel olmadilar. Hamur guzel kabardi ama tadi daha cok ekmek gibi oldu. Gene de yenecek tabii ki, esim sagolsun yemek araya gitmesin der yer. Ama bir de ben Hulya Hanim'in bahsettigi catallari yapicam bir ara. COk cok tesekkurler,
Bobby nin annesi
Bobby'nin annesi günaydın,
Bu tarifinin benimki gibi olmaması üzücü... Bu tarif beyaz fırın kitabının bir tarifi ve deneyen diğer yakınımdaki arkaşlarımdan çok iyi geri dönüşler aldım.. Tarifleri yaparken özellikle mayalı hamur tariflerinde ölçülerin tam olması çok çok önemli... Diğer denemelerinin başarılı olması dileklerimle...
Begüm
Yorum Gönder
<< Home