sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

28 Mart, 2006

Radika ,rengarenk salatam ve Amasya gezimiz...


Haftasonu kızımın basketbol turnuvasını izlemek amacıyla ailecek yollara düştük. Yıldız kızlar basketbol bölge turnuvası bu sene Amasya'da yapıldı. Bu tarihi güzel şehre bir vesileyle gittiğimiz için çok mutluyum. Gördüğümüz doğal ve tarihi güzelliklerden gerçekten etkilendik. Tarihi çok eskilere dayanan bu şirin şehrimiz tarihi birçok eserle bezenmiş .Çok eski çağlardan günümüze gelen tüm eserlerin sergilendiği harika bir müzesi var. Şehrin ortasından Yeşilırmak geçiyor ve ırmağın kenarında eski tarihi evler dizilmiş sıra sıra... Bu evlerin çoğu restore edilmiş. Kaldığımız otelden şehri kuşbakışı tepeden görme şansımız oldu. Karşıda yükselen dağın eteklerinde Kral mezarları, biraz aşağısında yeşilırmak ve tarihi Amasya evleri...Ayrıca yöresel yemekleri de tatma fırsatımız oldu. Tokat kebabı, keşkek, baklalı yaprak sarma yediklerimden bazıları... Bu yediklerimden sadece Tokat kebabını görüntüleme şansım oldu.Amasya'da sadece 24 saat geçirebildik ne yazıkki ve bunun bir kısmında da oğlum rahatsızlandı ama yine de herşey çok güzeldi. Seyahatleriniz sırasında bir vesileyle Amasya'yı da ziyaret edin derim .



Bahar tüm renkleriyle şehirde bile olsak bizi sarmalamaya başladı. Eve dönerken alışveriş yaptığım manav bile bugün farklı göründü gözüme. Rengarenk otlar, kıpkırmızı nefis domatesler ... İşte radikaları da bizim manavdan aldım. Şimdi tam mevsimi radikanın... O kadar güzeller ki normalde haşlayıp zeytinyağı ve limonla yediğimiz radikayı bugün kıvırcık, taze sarımsaklar, aysberg ile salatanın içine doğrayıp çiğ olarak tükettik, üzerine de bolca sızma zeytinyağı ve limonla birlikte...Çocuklar bile büyük keyif aldılar bu salatadan. Bu çok şifalı ve faydalı bitkiyle henüz tanışmadıysanız bence hemen denemenin en güzel zamanı...





Kara Hindiba (Taraxacum officinale), Arslandişi ve Radika adlarıyla da tanınır. Nisan ve Mayısta tüm tarla kıyılarında, çayırlarda ve çimenlerde çiçeklenir. Her yıl bu çiçek halısını büyük bir zevkle izleriz. Bu tür, sarı çiçekli, çok yıllık, süt taşıyan küçük bitkilerdir. Yapraklar rozet halinde tabanda toplanmış olup, kenarları derin loblu ve dişlidir.

Bitkinin tümü şifalıdır. Kara Hindiba'nın en önemli iki özelliği, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında oldukça başarılı oluşudur. Karaciğeri en olumlu etkileyebilen bitkilerden biridir. Günde yenilen 5-6 çiçek sapının, kronik karaciğer iltihaplarında iyileşme sağlayabilir . Bu saplar şeker hastalığına da iyi gelebilir. Şeker hastaları bu saplardan günde 10 tane kadar, bitki çiçekli olduğu sürece yiyebilirler. Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirebilirler. Mide sıvılarını düzene sokar ve mide de birikmiş maddeleri temizler. Taze çiçek sapları karaciğer ve safrakesesinin çalışmalarını düzenler. Hindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeleri de içerir. Kan temizleyici etkisi sayesinde, romatizma ve gut hastalıklarında da yardımcı olabilir. Hindiba kökü, çiğ yenildiğinde veya kurutulup çay biçiminde kullanıldığında, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı, ter ve idrar söktürücü ve canlandırıcı etkilere sahiptir. Bu kökler kanı inceltir ve kanın koyu olması halinde başarıyla kullanılabilir. Eski bitki kitapları, hindiba yapraklarının ve köklerinin kaynatılarak, suyunun kozmetik olarak kullanıldığını yazıyorlar. Kadınlar gözlerini ve yüzlerini onunla yıkıyor ve böylece saf bir görünüm kazanabileceklerine inanıyorlardı. Bu bitki, kış dinlenmesine çekilen bitkilerden değildir ve yaprakları kar altında bile gelişir. (Kaynak bitkisel- tedavi.com)

4 Comments:

At 7:03 ÖS, Anonymous Adsız said...

Merhaba Begüm,
Amasya geziniz gercekten cok anlamli olmus, Radika salatasi Viyana da bol bulunan bir cesit. Ayrica bizim kivircik salatamizdan daha kivircik yapraklari olan hem yesili hem de kirmizi yapraklari olan bir cesit salata daha var yapraklarinin tadi alistigimizdan biraz daha farkli ama onlar da lezzetliler. Radikanin almancasi " EICHBLATT" Kivirciklarin da yesil olani " LOLO ROSSO " kirmizi olanida " LOLO BIANDO " Salata yemek bahar aylarinda bence ayri bir zevk.Sevgiyle kal TUBA

 
At 10:55 ÖS, Blogger Hülya YILMAZ said...

radikayı çok severim. Artık taze otlar yeme zamanı. bol bol yemeli...
Eski Osmanlı şehirlerinden Amasya. benim de görmek istediğim yerlerden. Ama bir türlü gidemedik.

 
At 12:10 ÖÖ, Blogger Nezaket said...

Begumcugum, o sebze tabagindan, renkli salatandan, radikadan hepsinden hepsinden yemek istiyorum valla. Ne guzel lezzetler bunlar boyle. Eline saglik canim. Oglun umarim iyilesmistir, cok gecmis olsun.

 
At 9:25 ÖÖ, Blogger begüm said...

Herkese günaydın,

Tuba evet anlamlı bir gezi oldu ayrıca bizim kızlar da bölge birincisi olarak bitirdiler turnuvayı. Şimdi hedefleri Türkiye şampiyonluğu... Radikalar çok lezzetli değil mi? Sizin orda da bulunuyor olması harika çok şifalı ve faydalı bir bitki çünkü...
Sevgiler

Hülya Hanım gerçekten bol bol ot yemek lazım bu aralar ...Amasyayı görmenizi isterim Hem yolu yakın Ankaraya hem de çok şirin ve tarih dolu bir şehir. Müzelerin güzelliği karşısında şaşırdık...

Nezaketcim

Oğlan iyi çok şükür...Yolculukta midesi kalktı.Otların mevsimi başladı artık bol bol yeriz... Ben bir de pırasaların zamnı geçmeden senin şu dolmayı yapacağım inşallah...

Sevgiler
Begüm

 

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home

Google


Cursors