sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

31 Mayıs, 2006

Patatesli börek ve elmalı kek

Bugün Tayjet teyzemin tariflerinden birini, patatesli börek, yaptım. Uzun süredir börek yapmadığımı farkedince akşam için patatesli börek yapmaya karar verdim. Yanında da buz gibi bir cacık , börek yemeyi gerçekten özlemişiz. Melis yine turnuvaya gitti bu sefer Aydın'a .Yolda yemesi için ona annemin elmalı kek'inden yapmıştım, çok hafif ve lezzetli bir kek.

Patatesli Börek

Malzemeler

  • 3 yufka
  • 3 haşlanmış patates ( rendelenecek)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşık tereyağı( eritilmiş)+ 1\2 su bardağı zeytinyağı
  • 3 yumurta
  • 1\2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 demet dereotu ( çok ince doğranacak)
  • 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu ( isteğe bağlı konmayabilirde)
  • tuz,karabiber,kırmızıbiber

Yapılışı

Tüm malzemeyi karıştırıyoruz ve macun gibi bir karışım elde ediyoruz.

Hazırladığımız karışımı 3 eşit parçaya bölüyoruz. Önce bir yufkayı serip üzerine karışımın 1\3'ünü güzelce sıvıyoruz ve ikinci yufkayı bunun üzerine serip tekrar karışım sürüp üçüncü yufkaya da aynı işlemi yapıyoruz. Üst üste koyduğumuz üç yufkayı bıçakla 2 eşit parçaya bölüyoruz ve yanlarını kıvırıp dikdörtgen şekli almasını sağlıyoruz. Bu dikdörtgeni de rulo haline getiriyoruz ve 3 parmak eninde parçalar kesiyoruz.

Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine börekleri yerleştiriyoruz ve üzerlerine yumurta sarısı sürüp naylola üstlerini kapıyoruz ve buzdolabında 1-2 saat bekletiyoruz.

Fırınımızı önceden 2oo dereceye ayarlıyoruz ve börekleri üzerleri kızarana kadar 30 dakika pişiriyoruz.

Elmalı kek


Malzemeler

1\2 su bardağı dövülmüş ceviz

2 tepeleme yemek kaşığı tereyağ (yumuşatılmış)+ 1\4 su bardağı sıvıyağ

1 1\2 su bardağı pudra şekeri

2 yumurta

1 büyük çiğ elma rendesi

2 1\2 su bardağı un

1 paket kabartma tozu ( unun içine eklenecek)

1 paket vanilya

1 tatlı kaşığı tarçın

1\2 brdak su

Yapılışı

Tereyağı ve sıvıyağımızı mixer'a koyup iyice krema haline gelene kadar çırpıyoruz. ( Tarifte 125 gr. tereyağı diyor, ben tereyağı azalttım böylece yumuşatılmış tereyağı ve sıvıyağ çırpılınca krema kıvamından daha cıvık oluyor) Pudra şekerini ekleyip krema haline gelene kadar çırpıyoruz. Sonra yumurtaları teker teker ekleyerek çırpıyoruz. Elma rendesi,su,un,vanilya ve en son cevizi ekleyerek çırpıyoruz ve yağlanmış 20 cmlik kek kalıbımıza boşaltıyoruz.

Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 40 dakika kadar ya da bıçak batırınca bulaşmayana dek pişiriyoruz. Soğuyunca pudra şekeri ile süslüyoruz.

2 Comments:

At 11:35 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

Sevgili Begüm
Patatesli böreği akşam yaptım ve henüz pişirmedim. Sanki rulolar bana biraz kalın olmuş gibi geldi. Yani geniş kesip dilimleri yatırmadan pişirirsem çok kocaman parçalar olacakmış gibi görünüyor. Yoksa pişince basılıyor olabilirler mi? Şimdiden teşekkürler ve sevgiler.

 
At 3:47 ÖS, Blogger begüm said...

Sevgili Şirin

Çok geniş değil sadece 3 parmak genişliğinde kesip pişirebilirsin yan yatırmadan. 3 yufkayı üst üste koyup onu ikiye bölüyoruz ve 2 rulo elde ediyoruz.O ruloları da 3er parmak genişliğinde kesip yan yatırmdan pişiriyoruz. Birşey olursa yine konuşuruz.

Sevgiler

 

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors