sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

09 Temmuz, 2006

Vişne zamanı ve vişneli kek...


Haftasonunda bahçemizde yetişen ürünleri toplama ve pişirme seansları düzenledik ailecek... Bahçemizdeki salatalıklar tam tadını bulmuş, vişne ve erikler tam yenecek kıvama gelmişti. Bütün bir hafta boyunca işte kıpırdamadan bilgisayar karşısında uyuşan bedenim haftasonu meyve sebze toplama sonrasında yorgun düştü, akşam kollar ağrıdı, hertarafımız alışılmadık fazla hareketliliğin ağrılarıyla sızladı... Toplanan mahsulleri yerleştirme, bazılarını pişirme gerekti bu yorgunlukların üzerine...

Vişneler ve salatalıkla ilgili pek çok tarif yeralacak gibi görünüyor bu hafta blogumda, evdeki stoku tüketmek imkansız başka türlü... Vişne reçeli, pişirmeden yapılan İsmoş'umun vişne kompostosu, vişne sosları vs. planladıklarım. Her zaman şeftali ve kayısı karışımı ile yaptığım kekim de bu vişne bolluğundan nasibini aldı ve tarif vişneli kek şekline dönüşüverdi. Yıllar öncesinden Better Homes'dan kaydettiğim tarifi zaman içerisinde bayağı değiştirdim ve bu son halini aldı, tavsiye ederim çok leziz ve nefis (;

Bu aralar boggerda sık karşılaştığım bir sorunum var resimleri yükleyememe... Bugün de vişnelerin resmini koyduktan sonra kekimin resimlerini ne yaptıysam ekleyemedim bloguma. Böyle bir sorunla karşılaşan ve bu yazıyı okuyan kişilerin çözüm buldularsa bana da bildirmelerini rica ediyorum burdan. Resimleri ekleyebildiğim en kısa zamanda sizlere ulaştıracağım...


Vişneli kek

Malzemeler

  • 2 su bardağı dolusu çekirdekleri çıkarılmış vişne
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1\2 bardak esmer şeker
  • 3\4 bardak yağ ( 2 parmak eritilmiş tereyağı üzerine sıvıyağ)
  • 1 1\2 bardak şeker
  • 3 yumurta
  • 1\2 bardak krema
  • 2 bardak un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket baking powder
  • 1 çimdik tuz

Yapılışı

Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. 20 cm'lik kelepçeli kek kabımızın tabanını ölçerek ona uygun yuvarlak yağlı kağıt kesip tabanına yerleştiriyoruz ve tereyağı ile yağlıyoruz kabın her tarafını . Esmer şekeri kaba döküp hertarafına dağıtıyoruz. Bu işlem meyvelerin kalıbın dibinde pişerken karamelize hale gelmesini sağlıyor.

Unu, tuzu ve kabartma tozunu karıştırıyoruz.

Diğer tarafta vişneleri 1 yemek kaşığı un, buğday nişastası ve pudra şekeri ile karıştırıyoruz ve esmer şekerin üzerine yerleştiriyoruz. Bu tarifi şeftali ve kayısı ile yapmak isterseniz kalınca doğradığınız şeftali dilimlerini ve dörde böldüğünüz olgun kayısıları da aynı işlemden geçirip karışık halde tek sıra halinde kalıbın dibine yerleştiriyoruz.

Mixerda şeker ve yağı krema haline gelene değin çırpıyoruz. Yumurtaları teker teker iyice karışana kadar çırpıyoruz. Kremamızı ve vanilyamızı ekliyoruz. En son unu kaşık kaşık karışıma ekleyip karıştırıyoruz ve vişnelerin üzerine döküp 45 dakika ya da bıçak batırınca bulaşma olmayacak şekilde pişiriyoruz. Soğuttuğumuz keki ters çevirip tabağa alıyoruz ve üstündeki yağlı kağıdı yavaşça sıyırıyoruz.

6 Comments:

At 8:50 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

Bu sene ilk kez vişne likörü denedim 3 farklı şekilde 1 tanesi oldu muhteşem bir tadı var. 2 tanesi henüz oluşum aşamasında eger onlarda mükemmel olursa begüm hanıma gönderecegim bu arada ben fatoş. sevgiler

 
At 10:20 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

merhaba, bu keki kayısılı yaptım.Kayısıları sıralı bir şekilde dizdim ve görünümü çok hoştu.Kek hamurunu tam kalıba boşaltacakken bana biraz sade geldi ve azıcık ceviz ve 2 çay kaşığı tarçın ekledim, çok güzel oldu.vişneliyi de denemek istiyorum.Onun hamurunu sade yapacağım tabiki.sevgiler.

 
At 11:14 ÖÖ, Blogger begüm said...

Fatoş Hanım selamlar,

Bende daha önceki aylarda vişne likörü tarifi vermiştim, Baktınız mı... Sizin tarifleri de dört gözle bekliyorum.

Sevgiler

 
At 11:15 ÖÖ, Blogger begüm said...

Merhabalar,

Kayısı ile de bu kek harika olur gerçekten... Afiyet olsun...

Sevgiler

Begüm

 
At 2:27 ÖS, Anonymous Adsız said...

merhaba, vişneleri ayıkladıktan sonra çıkan suyu da ekliyor muyuz? Bir de donmuş vişne ile denediniz mi hiç? sevgiler.

 
At 5:00 ÖS, Blogger begüm said...

merhabalar,

Bu keki donmuş vişne ile de yapabilirsiniz. Çözdürüp suyunu kullanmadan ve de çekirdekleri çıkarınca da suyunu süzerek un buğday nişastası ve pudra şekeri ile karıştırıyoruz ve esmer şekerin üzerine ekliyoruz. Böylece pişince kekin altındaki şekerle vişne karamelize oluyor.

Kolay gelsin...
Sevgiler
Begüm

 

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home

Google


Cursors