sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

08 Kasım, 2006

Pırasa çorbası ve kırmızı yaban mersinli tatlar...


Soğuk günlerimizde sofralarımızda dumanı tüten mis kokulu çorbalarımızın yeri bir başkadır değil mi? Çorbayı hem besleyici hem de doyurucu özelliği ile kışın hemen hemen her öğün yapmayı tercih ediyorum. Çorba yaparken zevk almamın nedeni de herhalde her türlü sebzeyi, tahılları karıştırıp sonra da robottan geçirerek ortaya nefis tatlar çıkarabilme özelliği. Çocukların ya da eşinizin tercih etmediği sebzeleri soğan ve sarımsak yardımıyla tatlandırıp bir de robottan vııııjjjjjttttt.... Bir de bakmışsınız ki kimse pek ne yediğini bilmeden çorbalar bitivermiş (: Bugün size pırasa ve patates koyarak yaptığım ve sotelediğim mantarlarla süslediğim pırasa çorbasının tarifini veriyorum.

Geçenlerde alışveriş yaparken Malatya Pazarı'nın bir seri halinde çıkardığı kurutulmuş meyvelere rastladım. Bunlar arasında " kurutulmuş cranberry" dikkatimi çekti yani Türkçe adıyla namı diğer "kırmızı yabanmersini" ya da " yabani kızılcık". Kutunun üzerinde yaban mersini yazıyordu sevgili Tijen ve ev cini sayesinde cranberry'nin tam olarak Türkçe adlarını öğrendim. Merak edip internette cranberry diye araştırınca bu meyvenin çok yüksek antioksidan özellikler taşıdığını ve bol miktarda C vitamini içerdiğini öğrendim. Çok da güzel tadı olan bu harika meyvenin kurusu artık marketlerimizde olduğuna göre kuru meyve kulandığım tariflerde, fındık fıstık yerken bu kuruyemişlere karıştırarak yiyebiliriz diye düşündüm. Cranberry ile kek ve biscotti yaptım. Denemenizi tavsiye ederim.

Pırasa Çorbası


Malzemeler

1 küçük soğan

2-3 diş sarımsak

2 adet pırasa ( beyaz kısımları kullanılacak ve beyaz kısım ortadan ikiye bölünüp ince ince doğranacak)

1 orta boy patates (küçük küçük küp şeklinde doğranacak)

4 kaşık sıvıyağ

4 su bardağı tavuk suyu ( 2 bardak tavuk suyu+2 bardak su kullanabilirsiniz)( kıvamı size koyu gelirse kremayı katmadan 1/2 bardak su ekleyebilirsiniz)

4 kaşık süt kreması

7-8 adet ince doğranmış mantar

1 tatlı kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı soya sosu

tuz , karabiber

Yapılışı

Tencereye sıvı yağımızı koyup soğanları ve sarımsağı koyup iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Küp küp doğradığımız patatesleri ekleyerek çeviriyoruz ve pırasaları ekleyerek tencerenin kapağını kapatıp biraz suyunu saldırıp pişiriyoruz. Tuz ve biberle tatlandırıyoruz.Tavuk suyumuzu ekliyoruz ve sebzeler yumuşayınca robottan geçiriyoruz . Kremamızı ekliyoruz. Diğer bir tavada tereyağını koyup mantarları soteliyoruz ve soya sosunu ekleyerek altını kapatıyoruz. Çorbamızın üzerini mantarla süsleyerek servis yapıyoruz.

Kırmızı yabanmersinli meyveli kek

Yaban mersinli kekim tam kışlıkbir kek oldu. Islak, yumuşacık cevizli ve kuru meyveli.


Malzemeler

3 yumurta

1 su bardağı şeker+1/2 su bardağı esmer şeker

1/2 su bardağı sıvıyağ

3 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağı buttermilk

1 su bardağı ceviz

1 su bardağı kurutulmuş yaban mersini ( 1/2 su bardağı kurutulmuş meyve 1/2 su bardağı yaban mersini olabilir)

1 büyük elmanın rendesi( rendenin kalın tarafından)

Yapılışı

Fırınımızı önceden 180 dereceye ayarlıyoruz. 23 cm'lik kek kalıbımızı yağlayıp unluyoruz. Unumuzu, kabartma tozunu elekten geçiriyoruz.

Mixera yağı ve şekeri koyup kreme haline gelene kadar çırpıyoruz. Yumurtaları teker teker ekliyoruz ve her eklemeden sonra karışmasını bekleyerek diğerini öyle ekliyoruz. Vanilyayı ekliyoruz. Yağımızı ve buttermilk ekliyoruz. Unumuzu ekliyoruz . En son elle elmamızı, kırmızı yaban mersini ve cevizimizi ekleyerek fırına koyuyoruz. Bıçak batırdığımızda bulaşmayana dek 50-55 dakika pişiriyoruz.

Kırmızı yaban mersinli ve antepfıstıklı biscotti

Bicsotti tarifi Martha Stewart'dan. Bu peksimetler çayın kahvenin yanında çok güzel oluyorlar.

Malzemeler

1/2 su bardağı kuru kırmızı yaban mersini

1/2 su bardağı kaynamış su

3 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

çay kaşığının ucuyla tuz

4 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı şeker

3 yumurta ( üzerine sürmek için ayrıca 1 yumurta hafif çırpılmış)

1 paket vanilya

1/2 su bardağı iri çekilmiş antep fıstığı

Yapılışı

Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz.

Kırmızı yaban mersinin üzerine kaynar suyu döküyoruz ve yaban mersinleri şişince suyunu sıkıp kenara alıyoruz.

Unu, kabartma tozunu ve tuzu elekten geçiriyoruz.

Tereyağı ve şekeri krema haline gelene dek çırpıyoruz. 3 yumurtayı tek tek ekliyoruz. Her seferinde karıştırıyuz. Vanilyayı ekliyoruz, un karışımını ekliyoruz. En son kırmızı yaban mersini ve antepfıstıklarını ekliyoruz.

Bol unlu bir tezgaha yumuşak hamurumuzu alıyoruz. Hamuru tezgahtaki unla biraz yoğurup hamuru ikiye bölüyoruz. Rulo haline getirip yağlı kağıtla kapladığımız tepsiye koyuyoruz. Üzerine çırpılmış yumurtayı sürüp toz şeker serpiyoruz. Rulo boyu, standard fırın tepsisi boyunda oluyor. 15-20 dakika kadar, üzerine bastırınca ancak sertleşmiş hale gelene dek, pişirip fırından çıkarıyoruz. Hamuru 20 dakika kadar soğutuyoruz. Fırın sıcaklığını 160 dereceye düşürüyoruz . Ruloları diagonal dilimleyip dilimleri yan yatırıp yağlı kağıt kaplı fırın tepsisine diziyoruz. Dilimlerin her bir tarafını 10 dakika pişiriyoruz ve diğer taraflarını çevirip 10 dakika daha pişiriyoruz.

7 Comments:

At 9:57 ÖS, Anonymous Adsız said...

Merhabalar Begüm, önce sana cok tesekkür ederim en sonunda Cranberry'nin kizilcik oldugunu ögrendim. Vedrdigin bilgiler ve bu nefis tarif icin cok tesekkürler. Ellerine saglik
Sevgilerimle

 
At 9:24 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

Merhaba,
Aslında sitenizin sessiz takipçilerinden birisiyim. Ama bugün kurutulmuş yaban mersinlerini görünce yorum yazmak istedim. Kurutulmuş yaban mesinlerini Amerika'da olduğumuz süre içerisinde bol bol tüketiyorduk. Ancak Türkiye'de bu ürünlere rastlamamıştım. Hangi marketten satın aldığınız konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim. Belki benim de İzmir'de bulabilme şansım olabilir. Hazırladığınız leziz tatlar için teşekkürler.
çiğdem coşkun hepcan

 
At 10:47 ÖÖ, Blogger begüm said...

Özgül merhabalar,

Tarifleri beğendiğine çok sevindim. Kırmızı yaban mersinini mutfaklarda daha çok kullanmalıyız diye düşünüyorum.

Sevgilerimle,
Begüm

 
At 11:37 ÖÖ, Blogger begüm said...

Çiğdem Hanım merhabalar,

Sizden ricam nolur sessiz olmayın. Böyle sizlerden duyumlar almak öyle hoşuma gidiyor ki anlatamam (:

Ben Ankara'da yaşıyorum, burada Erzincanlılar market var oradan buluyorum. Ben siz sorunca Malatya Pazarı'dan bir yetkiliye Türkiye çapında nerelerde bulunabilir ürünler diye sordum. Cevap gelirse burada yazarım hemen.

Sevgilerimle

Begüm

 
At 2:50 ÖS, Anonymous Adsız said...

Merhaba Begüm Hn,
Yorumuma göstermiş olduğunuz ilgiye çok teşekkürler.

sevgiler
çiğdem coşkun hepcan

 
At 10:27 ÖS, Anonymous Adsız said...

Merhaba Begüm Hanım
Geçen hafta armutlu çikolatalı kekinizi ve yaban mersinli kekinizi denedim.İkisi de güzel oldu özellikle de yaban mersinli kek çok hoştu.Teşekkürler.
Pelin

 
At 2:24 ÖS, Blogger begüm said...

Pelin Hanım merhabalar,

Kekleri beğendiğinize ve bana yazdığınıza çok sevindim teşekkürler...

Görüşmek üzere,
Sevgilerimle

Begüm

 

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors