Karadeniz mutfağından tatlar... Mıhlama ve mısır ekmeği ve mantarlı,patlıcanlı tavuk
Geçen hafta öğle yemeğinde, sevgili iş arkadaşım Erdinç'in annesi tatlı, hoşsohbetli , becerikli, tam bir Karadeniz kadını olan Pakize teyzem bizi ağırladı. Ben daha önce yaptığımız Karadeniz gezisinde bölgenin yemeklerine bayıldığımı, peynirinin, tereyağının tadını unutamadığımı Erdinç'e anlatmış ve özellikle çok sevdiğimiz biriki özel yemeğin tariflerini bana Pakize teyzeden almasını istemiştim. Pakize teyze de gelsin ben yanında yapayım öğrensin önerisinde bulununca hiç itirazsız koşarak gittik bu güzel yemekleri tatmaya... Yemekler harikaydı kendimizi kaybedip o kadar çok yemişiz ki akşam yemeği bile yiyemedik tokluktan.
Ben mıhlamayı, mısır ekmeğini ve mantarlı tavuk yemeğinin tariflerini çektiğim resimlerle burada veriyorum. Tabi bilirsiniz annelerimiz hep gözkararı yaparlar yemekleri. Özellikle mıhlama tarifini tutturmak için bence bir iki sefer deneme yapmak gerekli. Mıhlamanın tadı ve kıvamı mısır ununun niteliğine, kullandığınız peynire göre değişebiliyor dolayısıyla ben bolca resim koyma gereği duydum. Bu şekilde nasıl bir görünüm ve kıvam alacağı daha kolay anlaşılabilir diye düşündüm. Mıhlama yaparken biriki çeşit taze peynir kullanabilirsiniz. Örneğin taze kaşar ve dil peyniri gibi. Tabi eğer şarküterinizden mıhlamaya özel yöresel peynirlerden edinebilirseniz harika.
Mıhlama
Malzemeler
3 bardak küp küp kesilmiş iki değişik taze peynir
2 dolu yemek kaşığı un
1 dolu yemek kaşığı mısır unu
5-6 yemek kaşığı tereyağı ( yağ miktarı arzunuza göre azaltılabilir)
1 - 1 1/2 çay bardağı su
tuz
Yapılışı
Peynirleri küp küp doğrayıp tencere ya da tavamızın dibine koyuyoruz. Üzerine un, mısır unu ve tuzu serpiştiriyoruz.
Sonra tencereye suyumuzu ekliyoruz.
Tereyağını diğer bir kaba alıp altını kısık açıyoruz ve mıhlamayı pişirirken yağımızı da yavaş yavaş yakmadan iyice kızarık hale getiriyoruz. Mıhlamayı kaşıkla devamli karıştırıp yoğunluğunu kontrol ediyoruz ve peynirler eriyip karışım macun haline gelip kaynayınca altını kapatıyoruz ve tereyağını üzerine boşaltıyoruz.
Mısır ekmeği
Malzemeler
4 su bardağı mısır unu
1 su bardağı su ( su kaynara yakın sıcak olacak ve bu yaklaşık miktar hamurun kıvamı kek hamurundan biraz koyu bir kıvamda olacak)
2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvıyağ ( Pakize teyze tereyağıyla yapmıştı harikaydı)
tuz
Bir kaba mısır ununu koyuyoruz ve ortasına havuz açıyoruz. Sıcak suyu ortasına boşaltıp içine tereyağını koyuyoruz ve suyun sıcağıyla tereyağını eritiyoruz. Tuzumuzu da dilediğimiz kadar , ben bir tatlı kaşığı koyuyorum, ekleyerek malzemeyi karıştırarak kekten biraz daha kıvamlıca bir hamur elde ediyoruz ve teflon sahanın içine boşaltıp kaşıkla üzerini düzlüyoruz ve kapağını kapatıp ocağı alevin yarı ayar kısmına getirip pişiriyoruz. Ekmeğin altını devamlı kontrol edip kızarınca bir tabak yardımıyla diğer tarafını çeviriyoruz ( pişen kısım alta gelecek şekilde tabağa aktarıyoruz). İki tarafta iyice kızarınca ekmeğimiz pişmiş oluyor, eğer yeterince kızarmadığını düşünüyorsanız tekrar tavaya koyup pişirebilirsiniz. Ekmek mıhlamanın içine batırılıp afiyetle yeniyor.
Mantarlı, patlıcanlı tavuk
Malzemeler
1 kg tavuk kuşbaşı ( küçük küçük doğranmış)
500 gr mantar
4 adet patlıcan
2 büyük patates
4-5 adet yeşil biber
6-7 diş sarımsak
1 dolu yemek kaşığı salça
kekik, pul biber, karabiber
Yapılışı
Patlıcanları ve patatesleri ve biberleri küp küp doğrayıp, hafif kızartıp kağıtla yağını alıyoruz.
Diğer bir tencerede 1-2 kaşık sıvıyağla tavuğu çeviriyoruz. Mantarları ve sarımsağı ekliyoruz
ve çeviriyoruz. Patatesleri ve patlıcanları ekliyoruz, salçamızı 1/2 çay bardağı suda eritip
ekliyoruz.Baharatlarımızı ekliyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.
Yemeğin tadının güzelliği pişirirken çok az suyla pişirmemiz.
13 Comments:
Merhabalar,
Pakize teyzenin ellerine saglik, size de afiyet olsun. Ben de Karadenizliyim, bunlarin ne kadar lezzetli oldugunu iyi bilirim :)
Sevgiler
Begümcüm, Pakize Teyzenin ve Yeliz'in güzel sohbetiyle süslenen o mükemmel yemeklerin tadı hala damağımızda değil mi? Pakize Teyzenin ellerine, kollarına sağlık. Çoooook teşekkürler.
Muhlamayı kendim göz kararınca yapıyordum birde bu tarifi deneyeceğim. Mısır ekmeği de çook güzel görünüyor. Hemen yanına birde mısır ekmeği yapayım pazar kahvaltısına, ikisi olsa yeter zaten..
pakize teyze ye sevgiler
vala hepsi şahane görünüyor....ellerinizw sağlık...mıhlamaya bittim ben.......
http://leziz.blogcu.com/
Çok değişik tarifler, arkadaşının annesinin ellerine sağlık.
Işıl merhabalar,
Karadeniz yemekleri geçekten leziz, gerçi Türkiye'min her yerinden ayrı lezzetler fışkırıyor ve ben bu zenginliğe hayranım...
Pakize Teyzayi bir görseniz müthiş bir Anadolu kadını, mutfakta da acayip yaratıcı ve çok leziz tatlar yaratıyor yöresel yemekler dışında da...
Sevgiler
Begüm
Meriçcim gerçekten harika sohbetler ve nefis yemekler insan daha ne isterki... Pakize teyze her zaman beklerim demişti bu demekki daha birçok seferler gideriz ne dersin (: Gerçekten Pakize Teyzeme teşekkürler herşey harikaydı...
Sevgiler
Begüm
Sevgili Begum , siteni uzun zamandır yakından takıp edişyorum ve butun tariflerin için teşekkurler. Hepsi çok guzel ve yapımı bir okadar kolay. Son ekledişklerin ayrıca muhteşem görünüyo. enkısa zamanda denicem.
Emine/blogcu.com/emineninguncesi
Pınar merhabalar,
Mıhlama yaparken yine de malzemelri biraz da kıvama bakarak eklemek gerekiyor. Çünkü kullanılan mısır unu, un ve peynir hepsi kıvamı etkiliyor ama duruma göre ayarlanabiliyorlar gerçekten muhteşem bir tat... Pakize teyzeme tüm yazılanları okutacağız sevgiler... Afiyet olsun.
Begüm
Leziz merhabalar,
Gerçekten yemekte herşey çok lezzetliydi bir de en önemlisi yanında Pakize teyzemin o müthiş misafirperverliği vardı...Mıhlama harika bir tat...
Sevgiler
Begüm
Pembeli merhabalar,
Hepsi de çok lezzetli , denemeni tavsiye ederim...
Sevgiler
Begüm
Emine merhabalar,
Sizlerden böyle güzel şeyler duymak ne hoş, teşekkürler...
Bende en kısa zamanda senin ziyaretine geleceğim hoşçakal...
Sevgiler
Begüm
Begüm Hanım
Sitenizi çok beğeniyorum.Alışılmadık ve lezzetli yemekler yapıyorsunuz.Sizden çok şeyler öğrendim.Teşekkürler.
Pelin
selamlar
her yöremizin yemekleri muhteşem
herbirinde ayrı bir tad ve lezzet
anlatımında çok güzel
ellerine sağlık
http://buyuleyenmutfakkokusu.blogcu.com/
Sevgili Begüm,
Bizim yemeklerimizi sevmene inan çok memnun oldum.))
Mıhlama'yı (guymak)yiyen tüm arkadaşlarım her seferinde Gül ne zaman annen bize yapacak ne zaman size gelelim diye takılırlar bana.))
Pakize teyzemin ellerinden ve yanaklarından öperim.Ayrıca ellerine sağlık sizlerede afiyetler olsun.
Herkesten geç cevap verebildiğim için özür diliyorum.
Pelin merhabalar,
Çok çok teşekkürler, tariflerimle mutfağında mutluluklar yarattımsa harika...
Sevgilerimle
Begüm
Esra merhabalar,
Anadolu kültürü o kadar zenginki bu da mutfağa haliyle yansıyor. Hangi yöreye el atsan harika tatlar var gerçekten...
Sevgiler
Begüm
Gülcüm merhaba,
Sizin yemeklere bayılıyoruuuummm...
Laz börekleri, hamsili pilavlar, mıhlamalar... Anneciğin de mıhlamayı nasıl yapıyor hayalimde canlandırabiliyorum(:
Sevgilerimle
Begüm
Ben yine merve.süper herşeyyyy
Yorum Gönder
<< Home