Sumak ekşili lahana sarma ve İsmoşumun limonlu mozaik pastası...
Uzun süredir yenileyemediğim sayfam için birçok mailler ve arkadaşlarımdan telefonlar alınca, bu yılbaşı tembelliğimden artık sıyrılmam gerek dedim kendi kendime. Yeni yıla o kadar sakin, dinlenerek girdik ki ailecek bu durumdan bir türlü kurtulamadım. Havaların da bu tembelliğe fazlasıyla katkısı olduğu şüphesiz... Ankara'nın bu mevsimdeki karanlık, sisli ve dondurucu havası benim gibi soğuktan ve karanlıktan hoşlanmayanlar için tam bir felaket... Hiçbir aktivite için motive olamamak, durgun ve melankolik bir ruh hali içindeyim ...
Geçenlerde İnci'nin bana verdiği yöresel bir yemek kitabında görmüştüm lahana sarmasının tarifini. Kitabın adı " Darende Ev Yemekleri " . Lahana sarmanın sumak ekşisi ve bulgurla yapılması ilgimi çekmişti. Gerçekten çok lezzetli bir dolma oldu. Denemenizi tavsiye ederim...
Tarif defterime yeni notlar eklerken İsmoşumun limonlu pasta tarifi gözüme ilişti. Bayıldığım bir tat bu, hemen yapıp dolaba attım ve anneanneciğimi anarak yedim günler boyu.
Sumak ekşili lahana sarması
Malzemeler
1 orta boy dolmalık lahana
250 gr. kıyma
1/2 su bardağı köftelik bulgur
2 orta boy kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 dolu yemek kaşığı salça
Karabiber, tuz
Sumak ekşisi için:
1/2 su bardağı sumak
1/2 su bardağı kaynar su
Bardağa sumak konur üzeri kaynar suyla doldurulur ve siz dolmayı yaparken yarım saat kaynar suda bekletilir. Dolmanın üzerine dökerken elle iyice ezilir sumağın suyu çıkarılır ve suyu ince tel süzgeçten geçirilerek dolmanın üzerine dökülür.
Yapılışı
Lahana yapraklarına ayrılarak tuzlu kaynar suda fazla pişirmeden haşlanır. Yapraklar soğuk sudan geçirilerek dolma yapmak üzere hazırlanır.
Soğanlar ve maydanozlar ince ince doğranır. Bir kaba zeytinyağı konur, soğanlar bu yağda kavrulur tuz ve salça eklenir tencerenin altı kapatılır. Diğer bir kaba kıyma, bulgur, maydanoz tuz ve karabiber konur üzerine kavurduğumuz soğan eklenir ve karıştırılarak dolma içi hazırlanır. Hazırlanan iç yapraklara konrak sarılır ve tencereye dizilir. Dolmaların üzerine kaynamış 1 1/2 su bardağı su dökülür ve 20-25 pişirilir. Ocaktan indirmeden önce ağız tadınıza uygun miktarda sumak ekşisi dökülerek 2-3 dakika daha pişirilir.
İsmoş'umun limonlu mozaik pastası
Malzemeler
1 paket petit beur bisküvi ( 200 gr.) ( mozaik pastada olduğu gibi ufak ufak kırılacak)
3 çorba kaşığı mısırözü nişastası
3 su bardağı su
10 yemek kaşığı şeker
çay kaşığının ucuyla tuz
1 yumurtanın sarısı
1 limonun kabuğunun rendesi
1 limonun suyu
125 gr. tereyağı
Yapılışı
3 bardak su bir tencereye konur ve nişasta, şeker ve tuz bu suda eritilir. Ocağın altı açılarak devamlı karıştırarak muhallebi haline getirilir. Ateşten alınır. Bir diğer kapta hafifçe çırpılmış yumurta sarısına muhallebinin yarısı eklenerek iyice karıştırılır ve bu karışım tekrar muhallebi olan tencereye dökülür. Tekrar ocağa konup 1 dakika daha pişirilir. Ocaktan alınıp tereyağı eklenir karıştırılır. Daha sonra limon kabğu ve limon suyu eklenerek karıştırılır. Muhallebiye bisküviler konup karıştırılır ve içi ıslatılmış borcama ya da pasta kalıbına dökülür ve dolapta soğutulur. Bir gün önce yapılıp dolaba konmasını tavsiye ediyorum. Kalıptan çıkardıktan sonra bol hindistancevizi serpilerek ve kremşantiyle servis yapılır.
5 Comments:
Ikisi de harika tarifler, eksiyi hele sumagi cok sevrim, bir dahaki lahana sarmasi yaptigimda kesinlikle bu sumak eksisi tarifiyle yapacagim,
Kakaolu mozaik pastasini hic sevmem AMA bunun limonlusu kesinlikle denenmeye deger, harika! ellerine saglik, sevgiler.
Mozaik pasta ve lahana sarması çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık.
Acalya merhabalar,
Teşekkürler. Sumak seviyorsan dolmaya verdiği tat muhteşem. Denediğin tatları bana da haber ver tamam mı...
Sevgiler
Begüm
Pembeli merhabalar,
Beğendiğine sevindim çok teşekkürler... Görüşmek üzere...
Sevgiler
Begüm
Sumak ekşili lahana sarmasını çok severim. Bu aralar limonlu lezzetler favorim. İki tarif te bana göre. Limonlu lezzeti özellikle alıyorum.
Butun tarıflerınızı buyuk bir keyıfle takıp ediyorum. Hepsi cok başarılı. ellerinize sağlık .
Yorum Gönder
<< Home