sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

25 Şubat, 2007

Creme brulee ve cevizli mini tartlar...

Önümüzdeki hafta şehir dışında olacağız. Melis'ler İstanbul'a Türkiye Yıldız Kızlar Basketbol Şampiyonası'na gidiyorlar bizde onların peşinden gidiyoruz. Bir hafta boyunca blogu yenileyemeyeceğim için Pazar günü bavul hazırlamayı bir tarafa bırakıp mutfakta işbaşı yaptım. Bu çok sevdiğim iki tatlı tariflerinde karar kıldım, artık bu hafta bu iki tarifi denemek üzere sizlere sunuyorum.

Creme brulee , pişirildikten ve iyice soğutulduktan sonra üzerine serpilen şeker yakılarak hazırlanan nefis sütlü bir tatlı. Brulee ( ingilizcesi burnt) yakılmış demek, tatlının üzerine dökülen şeker yakıldığından tatlı böyle adlandırılmış. Çoğunlukla dışarda iyi restoranlarda yediğimiz bu tatlı evde de aynı lezzette yapılabilir. Creme brulee'nin üzerindeki şekeri yakmak için " blow torch" denen bir alet kullanılıyor ancak o alet yoksa fırın ızgarası kulanılarak da şekeri yakmanız ve karamelize hale getirmeniz mümkün. Creme brulee yaparken bir iki dikkat edilecek nokta var, bu noktalara dikkat edilirse başarılı sonuç alınıyor. Birinci kural süt ve krema karışımını yumurta karışımına eklerken çok fazla karıştırmamak çünkü kremanızın kabarcıklı olmaması gerekiyor. İkinci kural fırın tepsisine pişirmek üzere dizilen kapların yarısına kadar kaynar su doldurarak pişirmek. Diğer bir nokta creme bruleeyi misafirlerimize sunmadan bir gün önce yapıp buzdolabında bekletmek. Bir gün dolapta bekleyen creme brulee çok güzel oluyor. Şekeri yakıldıktan sonra da en fazla 6 saat kadar buzdolabında bekleyebilir.

Cevizli tartlar da en favori tariflerimden denemeniz tavsiye olunur... Tart dolguları birçok denemelerden sonra istediğim lezzete ulaştı, tartların hamuru ise en sevdiğim yemek kitaplarımdan biri olan " The Pie and Pastry Bible" Rose Beranbaum'un kitabından.

Sizlere keyifli ve güzel bir hafta diliyorum. Haftaya görüşmek üzere...

Buraya kadar güzelce yazmıştım yazımı geçen hafta ancak tamamlayamadım ... Resimleri yüklemeye, yazıma tarifleri ekleyerek günlüğümü tamamlamaya vaktim yetmedi. Bir haftalık harika seyahatimizden cumartesi günü döndük ve bende yazımı bu hafta tamamlayabildim. Bu hafta söz iki haftanın acısını çıkaracağım...

Creme Brulee


Malzemeler

4 büyük yumurtanın sarısı

1\3 su bardağı toz şeker

1 1\3 su bardağı krema

2\3 su bardağı süt

1 portakalın kabuğunun rendesi

1 yemek kaşığı portakal likörü ( ben Grand Marnier kullandım)

Yapılışı

Fırınımızı önceden 165 dereceye ayarlıyoruz. 6 adet sufle kabımızı ya da creme brulee kabını hafifçe tereyağı ile yağlıyoruz.

Yumurta sarıları ve toz şekeri ancak karışana kadar elle çırpıyoruz.

Krema, süt ve portakal kabuğunu diğer bir kapta kaynatıyoruz . Sıcak süt karışımını yavaş yavaş yumurta karışımına yediriyoruz ve portakal likörünü ekliyoruz. Karışımı sufle kaplarına eşit döküyoruz. Sufle kaplarını büyük fırın tepsisine yerleştiriyoruz ve kapların yarısına kadar gelecek şekilde kaynar suyu fırın tepsisine bir kenarından yavaş yavaş döküyoruz. Tepsiyi fırına koyup 35-40 dakika kadar pişirip fırından çıkarıyoruz kapları sudan alıp oda sıcaklığına getiriyoruz ve üzerlerini strech ile kaplayıp buzdolabında bir gün bekletiyoruz.

Izgaramızı yakıyoruz ve dolaptan çıkardığımız creme bruleelerin üzerine birer tatlı kaşığı şeker serpip ızgaranın altında 1-2 dakika şeker kahverengi hale gelinceye kadar tutuyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra tekrar buzdolabına koyup maksimum 6 saat bekletebiliriz creme bruleemizi.

Cevizli mini tartlar


Malzemeler

( tart hamuru için- 12 adet mini tart veya 25 cm'lik tart kalıbı)

113 gr. soğuk tereyağı ( küçük küpler halinde kesilmiş)

50 gr. inceltilmiş şeker ( normal toz şekeri robota koyup 1 dakika kadar çekiyoruz)

200 gr un

1 yumurta

1\8 tatlı kaşığı tuz

Malzemeler

( ceviz dolgusu için)

2 yumurta ( hafifçe çırpılmış)

1 su bardağı dövülmüş ceviz

3\4 su bardağı esmer şeker

1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

1 çimdik tuz

2 yemek kaşığı un

1\2 paket vanilya

Yapılışı

Fırınımızı 220 dereceye ayarlıyoruz .

Un, şeker ve tuzu karıştırıyoruz. Soğuk tereyağını iki bıçak yardımıyla unlu karışımla karıştırıyoruz ve hafif çırpılmış yumurtamızı ekliyoruz ve karışım birbirine yapışınca strech kağıda top haline getirip buzdolabına kaldırıyoruz ve yarım saat bekletiyoruz.

Buzdolabından aldığımız hamurun iki tarafını unlayarak yağlı kağıdın arasına koyarak açıyoruz. Hamuru açarken hamur yumuşarsa tekrar buzdolabına ya da buzluğa koyarak biraz daha bekletebiliriz. Hamuru küçük tart kalıplarına yerleştiriyoruz ve elle şekillendiriyoruz.

Küçük tartları 220 derecede 5 dakika pişiriyoruz ve sıcaklığı 180 dereceye getirip 5 dakika daha pişiriyoruz. Eğer mini tartların altı biraz kabarırsa fırından alıp elle bastırıp düzelterek tekrar fırınlıyoruz. Eğer büyük tart kalıbı kullanıyorsak tartı 220 derecede 5 dakika pişirdikten sonra fırından alıp elle kabaran yerlerini düzeltiyoruz ve sıcaklığı 190 dereceye düşürüp 10-15 dakika daha pişirip fırından alıyoruz.

Pişirdiğimiz mini tartlar soğurken biz iç dolgusunu hazırlıyoruz. Şeker, un ve tuzu bir kapta karıştırıyoruz. Hafif çırpılmış yumurtalarımızı ekliyoruz. Tereyağı, cevizi ve vanilyayı karıştırıyoruz. Karışımı mini tartların 2\3 dolduracak şekilde dolduruyoruz ve 15 dakika daha 180 derece fırında pişiriyoruz. Büyük tart kalıbı kullandıysak 20-25 dakika pişiriyoruz.

1 Comments:

At 9:45 ÖS, Blogger Açalya said...

Creme brulee'ye bayilirim, hep elim gider o yakma aletine, birakirim...tembellik basa bela...gecen toz karisimini aldim, o da dolapta bekliyor iyi mi, hay allahim bu tembellikle ben daha nereye kadar... :))
Saka bir yana, tarif icin tesekkurler Begum, harika gorunuyor. Iyi tatiller. Basketbolcu kizimiza basarilar.

 

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors