sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

29 Mart, 2007

Mısır Çarşısı 7 Numara Ayfer Kaur ve Ayfer'ciğimin tarçınlı portakallı eti

Geçenlerde İstanbul'a gittiğimizde bir günümüzü Mısır Çarşısı'nda kuzenimiz Murat abinin yanında geçirdik. Mısır Çarşısı 7 numarada... Mısır Çarşısı 1660 IV. Mehmet'in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılmış ve İstanbul'un en eski kapalı çarşılarından biri. Babamın kuzeni rahmetli Ayfer halacığımın adını taşıyan dükkanda saatlerin nasıl uçup gittiğini anlayamadım. Dükkana gelen onlarla insanlar, turistler, derdine deva arayanlar, şifalı reçeteler isteyenler, baharat kokuları, rengarenk lokumlar, çeşitli çaylar... Eskiden beri süregelen bir gelenek günümüzde de halen devam ediyor, bitkilerlerle hazırlanan doğal ilaç reçeteleri derdinizi söylediğinizde hemen size miktar ve tarifleri ile birlikte sunuluyor.

Ayfer Kaur baharatları ve dükkanın öyküsü 100 yıl öncesine gidiyor ve dükkanın hikayesi şöyle;

Cevat Güçlü, ailesi ile Girit'den geldiğinde, Türkiye'de kullanılmayan şifali bitkileri de beraberinde getirir ve Mısır Çarşısı'nda 7 numaralı dükkana yerleşerek satmaya başlar. Babasından aldığı değerli bilgileri de kullanarak müşterilerine bitkisel ilaçlar ve çeşitli baharatlar sunar. Dükkanına kızı Ayfer'in ismini veren Cevat bey, mesleğini kızına öğretir ve bilgilerini ona aktarır. Ayfer Kaur 30 yaşındayken babası vefat eder. Edebiyat hocası olan Ayfer hanım, Mısır Çarşısı'ndaki tarihi ve aile yadigârı dükkanı korumak istediğinden, eşiyle birlikte aile geleneğini sürdürür. Bugün ise iki oğlu aile geleneğini devam ettirmekte...



Eğer birgün yolunuz Eminönü'ne Mısır Çarşı'sına düşerse bu yüzlerce çeşit baharatı, müthiş atmosferi, baharat ve otlarla ilgili her türlü şifalı tarifleri alabileceğiniz 7 numaraya mutlaka uğrayın derim, uğrayamayacak olanlar ise buradan bilgi alabilirsiniz...






Tarçınlı ve portakallı et



Tarif defterimde bir İstanbul hanımefendisi olan Ayfer halamdan yadigar birçok tarifler var... Bunlar arasından tarçınlı portakallı et tarifini seçtim bugün bloguma koymak üzere.

Malzemeler

1 kg. kuşbaşı dana eti

2 yemek kaşığı tereyağı

2 adet kuru soğan ( uzunlamasına halka şeklinde doğranacak)

2 adet domates ( küp küp doğranacak)

1 kabuk tarçın

4 diş sarımsak ( bütün olarak yemeğe konacak)

2 adet defne yaprağı

1 küçük portkalın kabuğu ( ince ince kibrit şeklinde doğranacak)

1\2 su bardağı su

tuz, karabiber

Yapılışı

Düdüklü tencerede iki kaşık tereyağını eritiyoruz ve etleri bu yağda rengi dönene dek çeviriyoruz.

Doğranmış soğanları tuzla ovalayarak yıkıyoruz ve etlerin içine katıyoruz. Düdüklü tencereye sırasıyla domatesleri, tarçını, bütün olarak sarımsakları , defne yapraklarını, portakal kabuğunu, tuz, karabiber ve suyu ekleyip düdüklümüzün et pişirme süresini ayarlayarak pişiriyoruz.

8 Comments:

At 10:20 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

tarçınlı ve portakallı etin tadını merak ettim doğrusu, çok lezzetli olmalı. Ellerine sağlık. Kandilin mübarek olsun.

 
At 2:30 ÖS, Anonymous Adsız said...

ilginç bir tarife benziyor. ellerine sağlık.
Ayça

 
At 2:39 ÖS, Blogger Damak Tadı said...

Sevgili Begüm'cüm,senin ve ailenin kandilini kutluyorum..
Öncelikle Ayfer halanı böyle günde anman çok güzel ve anlamlı olmuş canım..Mekanı cennet,ruhu şaad olsun ve ruhuna da el fatiha diyorum..
Mısır çarşısına her gidişimde bu dükkana ve diğer dükkanlara mutlaka bakarım..Bu yüzden oraya girip çıkmam sanırım her zaman 2 saatimi alır.Kendimi sanki farklı bir yerde sanmama yol açar her defasında..Yüreğine sağlık ne de güzel resimleri çekip bizlerle paylaşmışsın..
Portakallı et ise tam saray usülü olmuş.Demekki rahmetli halacığının mutfağı çok güzelmiş..öZEL KİŞİLERE ÖZEL BİR YEMEK OLARAK BUNU RAHATLIKLA SUNABİLİRİZ..PAYLAŞIMLARIN İÇİN TEŞEKKÜRLER TATLIM..

Sana ve ailene güzel bir hafta sonu diliyorum..Sevgilerimle

 
At 4:25 ÖS, Anonymous Adsız said...

Begum, hani okur okumaz insanin aklina yatan tarifler vardir ya bu da onlardan biri oldu simdi..Yanliz bir kac sorum olacak. Portakalin kokusu cok mu baskin? Portakal kabugu receli yaparken bile portakallari aciliklarinin gitmesi icin uzunca bir muameleye tabi tutuyorum, port kabugunun beyazlari bu yemegi bitter yapiyor mu? Bizi de yaptigimiz yemeklerle yad edenler olacak mi ki, halan cok sansliymis, yaptigi yemekler duaya vesile oluyor, ne guzel..

 
At 3:44 ÖÖ, Blogger Açalya said...

Ne guzel bir aile yadigari. Hem dukkan hem tarif...Izmir'de de olmasi guzel, ablamlara soyliyeyim de gitsinler.

 
At 5:28 ÖS, Blogger Sibel said...

Begümcüğüm, inşallah önümüzdeki haftasonu bir mısır çarşısı ziyareti planlıyoruz:) Kulaklarını çınlatırım! Geçen haftasonu da meyveli kekini yaptım, hazır meyveli keklerden hiçbir farkı olmadı, çok daha lezizdi hatta! Tek kusuru (benden kaynaklandı) fırında unutulup biraz fazla pişmesi oldu:))

 
At 3:01 ÖÖ, Blogger begüm said...

Herkese merhabalar,

Yoğun bir haftasonu geçrdim o yüzden commentleri cevaplayamadım, özür diliyorum...Herkese güzel bir hafta diliyorum,

Pembeli merhabalar,

Gerçekten çok hoş oluyor bu etin tadı, zaten portakal biliyorsun aromasıyla etlere çok yakışıyor.

Sevgilerimle,

Ayça merhabalar,

Et yemeğinin ilginç olduğu kadar çok hoş bir tadı var o yüzden koydum tarifi bloga.

Sevgilerimle,

Gülcüm merhabalar,

İstanbul'da yaşadığınız için çok şanslısınız her bir köşesi ayrı güzelliklerle dolu. Mısır Çarşısı ve Eminönü de bunlardan ikisi... Gerçekten bende İstanbula her gittiğimde buraları dolaşmayı çok seviyorum. Halam de harika bir insandı burada fırastım olup anmam ve gerçekten tesadüf bir şekilde kandile denk gelmesi çok hoş oldu.Yemeği beğeneceğine eminim...

Bende sana ve ailene güzel günler diliyorum,

Sevgilerimle,


Betul merhabalar,

Gerçekten umarım bizler de böyle anılırız... Portakal reçelinde bende işlemleri yapıyorum ama bu yemeğe portakalı doğrudan koyuyorsun, yalnız kabuğun içindeki beyaz kısımları mümkün olduğunca bıçakla soyuyorsun sadace turuncu kabuk kısmı kalacak şekilde ve incecik kürdan gibi doğruyorsun. Portakal ete çok tatlımsı hoş bir tat veriyor bitter olmuyor.

Sevgilerimle,

Açalya merhabalar,

Gerçekten tam aile yadigarı... Halacığımı burada andığım ve tarifini paylaştığım için gerçekten mutluyum ,

Sevgilerimle

Begüm

 
At 4:30 ÖS, Anonymous Adsız said...

begüm bayramda yediğim en hafif ve engüzel tatlı senin kaddayıflı tatlındı ,ellerine sağlık .muharrem günalp.

 

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors