sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

04 Nisan, 2007

Melis'imin düğün pastası...

Yok yok iş zannettiğiniz gibi değil (: Melis daha Lise 1'de. Düğün pastasını Melis için yaptım ama okuldaki İngilizce ödev sunumları için. İngilizce dersinde okudukları çok hoş bir roman var adı "Like water for chocolate" . Melis " anne sana bu kadar uygun bir kitap olamaz" demişti çok haklıymış . Hem çok hoş bir öykü hem de bölümlerin başlangıcı ayrı ayrı tarifleri içeriyor ve o bölümün öyküsü de verilen tarifle bağlantılı. Bende Melis'in kitabı kullanmadığı zamanlarda okuyorum. Dünyayı yiyeceklerle algılayan Tita'nın öyküsü var bu kitapta . İşte Melis ve arkadaşı Nazlı'nın sınıfa anlatacakları bölümde bir düğün pastası tarifiyle başlıyor. Melis'te anlatacakları bölüm sonunda sınıfa kitaptaki gibi bir düğün pastası götürürse çok hoş olur diye düşünmüş ve benden bir pasta yapmamı rica etti. İşte Melis'in düğün pastası böylece ortaya çıktı... Bu arada aldığım duyumlara göre pasta keyifle yenmiş dersin sonunda ...
Pastanın yapım aşamalarını aceleden görüntüleyemedim. Ama detaylı anlatmaya çalışacağım. Kekler pişerken ara krema ve şeker hamurunun keke yapışması için kullanılan kremayı hazırlamak gerekiyor. Burada yaptığım kek en fazla bir gün bekleyebilir yoksa tadı piştiği günkü gibi olmuyor. Kekin tarifi Cookies, Muffins and Cakes kitabımdan. Melis'in kitabındaki tarife en uygun bu tarifi buldum ve bu keke Genoise sponge deniliyor. Çok lezzetli ve değişik bir kek.
Düğün pastası
Malzemeler
Keki için:
290 gr. un
8 yumurta
220 gr inceltilmiş şeker ( şekeri robota koyup 1 dakika çekiyoruz)
100 gr eritilmiş tereyağı
Ben pastayı iki katlı yaptığım için 1 tam ölçü kek büyük kalp için , birde yarım ölçü kek küçük kalp için kullandım.
Pastacı kreması
1\2 lt. st
150 gr. şeker
80 gr un
2 yumurta sarısı
1 tam yumurta
1 paket vanilya
1\2 paket krema
Keklerin üzeri için kaplama kreması
1 1\2 su bardağı pudra şekeri
60 gr. tereyağı ( oda sıcaklığında)
3-4 yemek kaşığı süt
Beyaz fondant hamuru
Kekin yapılışı
Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz. 22 cm'lik iki kalıbı yağlıyoruz ve unluyoruz. Ya da benim gibi yaparsanız 26 cmlik kalp kalıp ve 20 cmlik küçük kalp kalıp kullanabilirsiniz.
Unumuzu bir kaba üç kere eliyoruz. Yumurtaları ve şekeri ısıya dayanıklı bir kaba koyup, diğer bir kaba da su koyuyoruz ve suyu kaynatıyoruz ve ısıya dayanıklı kabımızı da su dolu kabın üzerine dibi suyla temas etmeyecek şekilde iki kabı da ocağın üzerine yerleştiriyoruz ve düşük ısıya ayarlıyoruz ocağımızı. Yumurta ve şekeri 8 dakika çırpıyoruz ve ocaktaki kabın üzerinden alıp 3 dakika daha çırpıyoruz. Eritilmiş margarini ve unumuzu ekleyerek karıştırıyoruz. Kalıba boşaltıp 25 dakika pişiriyoruz.
Pastacı kremasının yapılışı ( ara kreması)
Süt ve vanilyayı bir kaba koyup kaynatıyoruz.
Diğer kapta yumurtaları ve şekeri karıştırıyoruz iyice. Sütün 1\4'ünü yavaşça yumurtalı karışıma yediriyoruz ve unu ilave ediyoruz. Kalan sütü de ekledikten sonra muhallebi kıvamına gelene dek tekrar pişiriyoruz. Muhallebi soğuduktan sonra kremayı ekleyerek karıştırıyoruz.
Keklerin üzeri için kaplama kreması
Pudra şekeri, tereyağı ve sütü yavaş devirde karıştırıyoruz. Daha sonra hızlı devire alıp kabarıp kıvamlı bir krema haline gelene değin çırpıyoruz.
Pastanın oluşturulması
Kekler soğuduktan sonra ortadan ikiye kesiyoruz ve arasına ara kremamızı yayıyoruz. Ben kremanın üzerine bolca damla çikolata serptim. Üzerine diğer parçayı kapıyoruz ve keklerin üzerini incecik bir tabaka halinde fondant hamurunun yapışması amacıyla diğer kaplama kreması ile kaplıyoruz.
Fondant hamurunu pudra şekeriyle yoğurarak yumuşatıyoruz ve pudra şekeri serpilmiş tezgahta ince açıyoruz ve pastamızın üzerine yerleştiriyoruz. Kenarlarındaki fazlalıkları kesip alıyoruz .

4 Comments:

At 10:01 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

Çok şık bir pasta, ellerine sağlık

 
At 6:05 ÖS, Blogger pecete said...

Ben kitabın ismine takıldım. Ne kadar güzel bir başlık. Peki itiraf ediyorum pasta da güzel olmuş. İceltilmiş şeker yerine ince pudra şekeri olur mu acaba???

 
At 7:32 ÖS, Blogger Açalya said...

Ugrastigina degmis, harika bir pasta ve cocuklari ve ogretmenlerini ne kadar mutlu etmissin. Melis de cok ince ve dusunceli bir kizmis..ne guzel bir surpriz olmus bolumu anlattiktan sonra 'tatatata bu da bolumun sonndaki pasta' demek!

 
At 4:35 ÖS, Anonymous Adsız said...

Canım çok şık bir pasta olmuş ellerine ve gönlüne sağlık..
Melis ve arkadaşları çok şanslı imişler bence.))

Sevgiyle kal..Gül

 

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors