sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

11 Şubat, 2009

Zell am See ve bademli sütlü tatlı

Bu yılki kış tatilimizi geçirmek üzere ( benim açımdan yıllık işkence olarak değerlendirilebilecek kayak tatilleri) Avusturya - Zell am See'ye gitmemiz nedeniyle keyif haline dönüştü. Bu tabiat harikası şirin kasaba'nın (kasaba demeye dilim varmıyor o kadar güzel ve düzenli bir kayak merkezi ki ister istemez ülkemde de her kasaba keşke böyle olsa diye düşünmekten kendimi alamadım) ortasında harika bir gölü var ( Zeller Gölü). Göl biz oradayken buz tutmuştu, gölün üzerinde buz pateni yapılabilecek bir sahası var, eğer cesaretliyseniz yürüyerek karşı kıyıya geçebiliyorsunuz ya da etrafında atların çektiği arabalarda battaniye altında keyif yapıp gezebiliyorsunuz. Roma İmparatorluğu döneminden beri yerleşim mevcut olan bu kasabanın çok tarihi bir merkezi var, bu merkezin tam ortasında 1500'lü yıllarda inşa edilmiş bir kilisesi bulunmakta.




Avusturya'nın en önemli kayak merkezlerinden olan Zell am See'de kayak sezonu Nisan ayına kadar sürmekteymiş. Bu merkezde 130 km'lik pist ve 54 lift sistemi bulunmakta. Yazın da kış kadar doğal güzelliklerle dolu olan kasaba, şirin küçük otelleri, apartları ve otelleriyle yılda 2 milyondan fazla turist ağırlamaktaymış. Ulaşım da çok rahat. Münih'e direkt uçtuktan sonra( biz Ankara'dan 2 saat 45 dakikada vardık ) havaalanından araba kiralayarak 2-2.5 saat sonra otelinizdesiniz.



Bu memeleketin süt ve süt ürünleri ( özellikle peynirleri ve süt kreması), kahvesi, apple strudel'i , kruvasanları, şnitzeli, çikolataları, meyve püreleriyle hazırlanan likörleri gerçekten tadılmaya değer.

Zell am See Mozart'ın doğduğu Salzburg'a bağlı olduğundan her yerde Mozartla ilgili hatıra eşyaları, likör ve çikolata satılan mağazalarla dolu...




Minyatür porselenler göz kamaştırıcı ve çoook şirinler ( aşagıdaki resimdekiler benim avuç içime sığacak büyüklükte!!!!!!!!!!!!!!!!! )


Her gün yemeye doymadığımız apfel strudel ( tabii bol kremasıyla birlikte)...



Çeşit çeşit çikolatalar ağzımızın sularını akıtıyordu ...



Her çeşit ürünlerin satıldığı küçük küçük gurme mağazalarında, yörenin sütleriyle yapılan ürünler, reçeller, kurutulmuş etler, çeşit çeşit ekmekler, sunumlar nefis ve bir o kadar sevimli...








El yapımı guguklu saatler...




Velhasıl rüya gibi bir haftadan sonra tek parça halinde ailecek memleketimize döndüğümüz için çok mutluyum((((:


Şimdi artık gelelim tarife ... Bu harika tatlı tarifi tatlı arkadaşım Gözde'nin anneciğinin spesyali. Yaz kış yapılabilecek çok keyifli hem göze hem de damağa hitap eden nefis bir tatlı.

Bademli sütlü tatlı


Malzemeler

1 kilo süt


250 gr toz şeker


100 gr öğütülmüş badem


1 limonun kabuğunun rendesi


7 yaprak jelatin


300 gr. kremşantiy

Yapılışı


Bir cam kaba yaprak jelatini koyuyoruz ve tatlıyı yapmakta kullanacağımız soğuk sütten 5-6 kaşık alarak yaprakları ıslatıyoruz.


Diğer bir kapta süt, şeker, badem ve limon kabuğunu kaynatıyoruz. Ocaktan alıyoruz. Yumuşamış jelatin yapraklarını içine ekleyerek iyice eriyene kadar karıştırıyoruz. Bu karışım iyice ılınınca içine kremşantiyi karıştırıp, kek kalıbına ya da dilediğiniz şekilli bir kaba dökerek bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Servis yapmadan 5 dakika önce kabımızı ılık suya oturtup servis kabına ters çeviriyoruz. Afiyetler olsun...




5 Comments:

At 12:32 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

Nefis bir tatlı.Tam benlik.Ellerine sağlık canım.
Ben de Avusturya'ya gittiğimde kendimi Mozart çikolatalarından alamamıştım.Yanımda getirdiğim kutular da cabası.
Sevgiler...

 
At 4:52 ÖS, Blogger daimamutfak said...

tatilinin güzel geçmesine çok sevindim..ilgi ile seyrediyorum..sevgiler..Pazar günü buluşma var..maillere bak istersen

 
At 5:11 ÖS, Blogger begüm said...

Arkadaşlar merhabalar,

Müjde sağol... Gerçekten insan çikolatalardan kendini alamıyor(((:

Bana pazar ile ilgili mail gelmedi grupta mı haberleşiliyor???

Sevgilerimle...

Begüm

 
At 6:51 ÖS, Anonymous Adsız said...

merhaba, harika bir tarif. Şimdi yapmak için malzemelere göz attım.
Sorum olacak yanıtlarsanız sevinirim.

Şanti sütle yapılmış mı yoksa toz haldemi olacak?

sevgiler.

 
At 10:24 ÖÖ, Blogger begüm said...

Zerrincim merhabalar,

Teşekkürler...Tarif çok lezzetli ve hoş görünümlü gerçekten... Kremşantiyi sütle kutudaki tarife göre hazırladıktan sonra 300 ge tartıp ekliyorsun.

Kolay gelsin

Sevgilerimle

 

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors