sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

19 Nisan, 2009

Fesleğenli domates sos, mozerellalı domates soslu fırın patlıcan...




Pazar günü öğleden sonrası hem hafif hem lezzetli atıştırmalık ne olabilir derken bu patlıcanlı iştah açıcı yemek geldi aklıma. Tabii dolapta domates sos da hazır olunca patlıcanlar hemen fırında buldu kendini, sonra aralarına mozerella dilimleri sarılıverdi, mis gibi domates sosa uzandılar ve tekrar fırına , çıktıktan sonra tekrar bol domates sos ve parmesanla kaplandılar... Sonra afiyetle yendiler.
Domates sos tarifini daha önce yazmamışım. Bu sos yapılıp kavanoza doldurulup buzdolabında saklanabilir. Pizza alt sosu olarak, makarnalarınıza sos olarak ya da bugün tarifini vereceğim patlıcanlı yemeğinizin de sosu olarak kullanılabilir. Domatesin bol ve lezzetli olduğu dönemde taze domatesle yapabileceğiniz bu sosa kıvam katmak amacıyla 1 yemek kaşığı ev salçası kullanabilirsiniz, domates daha lezzet kazanmadığı dönemlerde ise bütün domates konservesi kullanabilirsiniz.
Fesleğenli domates sos
Malzemeler
750-800 gr. taze domates ( büyük parçalar şeklinde doğranmış) ya da bütün domates konservesi
6-7 diş sarımsak ( büyük büyük doğranmış)
1 tutam taze fesleğen ya da 1 yemek kaşığı kuru fesleğen
5-6 yemek kaşığı sızma zeytiyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz, karabiber
Yapılışı

Bir derin tavaya zeytinyağını koyup kızdırıyoruz ve içine sarımsakları atıp çeviriyoruz. Fesleğenleri de ekledikten ve bir kere çevirdikten sonra domatesimizi,şekerimizi,tuz ve karabiberimizi ekliyoruz. Tahta kaşıkla domatesleri ezerek karışımı kaynatıyoruz ve sos kaynadıktan sonra tahta kaşıkla ezerek süzgeçten geçirip( tüm domatesler iyice süzgeçten geçene kadar) tekrar tavaya alıyoruz ve tıkırdatarak kıvamını alana kadar 15-20 dakika pişiriyoruz.

Sosumuz hazır, afiyet olsun...

Mozerellalı domates soslu fırın patlıcan


Malzemeler

1 büyük patlıcan ( boyuna ince ince kesilmiş)

1 top suda mozerella

fesleğenli domates sos

4-5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

tuz, karabiber

1\2 su bardağı rende parmesan

Yapılışı

Fırınımızı önceden 250 dereceye ayarlıyoruz.

Bir kaba tuzlu su hazırlayarak ince uzunlamasına dilinlediğimiz patlıcanları bu suda en az yarım saat bekletiyoruz ki acı suları çıksın. Patlıcanları sudan alıp havlu kağıtla kuruluyoruz .

Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplıyoruz. Patlıcanların her iki tarafına da fırçayla sızma zeytinyağı sürüp tuz ve karabiber serpiyoruz. Fırın tepsisine dizip, fırına koyuyoruz ve 10 dakika kadar kızarana dek pişiriyoruz.

Bu arada mozerella peynirini dilimleyerek, tuz ve karabiber serpiştiriyoruz. Patlıcanların bir ucuna koyup rulo yapıyoruz. Isıya dayanıklı fırın kaplarının altlarına domates sos koyup üzerine patlıcan ruloları yerleştiriyoruz ve üzerlerine tekrar domates sos döküyoruz. Fırına koyduğumuz ruloların peynirleri eriyip sos fokurdayana kadar 10 dakika pişiriyoruz.

Patlıcanların üzerine sızma yağ gezdirip bol parmesan döküyoruz...



5 Comments:

At 10:18 ÖS, Anonymous mujdenin denemeleri said...

Çok iştah açıcı görünüyorlar.Ellerine sağlık.Sevgiler...

 
At 10:28 ÖÖ, Blogger begüm said...

Sevgili Müjde,

merhabalar... Teşekkürler, görüşmek üzere...

 
At 11:47 ÖÖ, Blogger Seda said...

Çok lezzetli olduğuna eminim patlıcan zaten benim vazgeçilmezim en kısa zamanda deneyeceğim ellerine sağlık.Sevgiler...

 
At 3:17 ÖS, Blogger Neşeli Sesler said...

Hem hafif hem de çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık Begüm'cüğüm.
Sevgilerimle.

 
At 2:44 ÖS, Blogger Selma - DUSBAHCESI said...

Nefis olmus! Ellerine saglik. Fotograflar cok basarili.

 

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors