sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

21 Aralık, 2009

ıspanak üçleme... ıspanaklı börek, ıspanaklı soğuk çorba ve terbiyeli kök ıspanak

Etrafımdaki sevgili dostlarım , arkadaşlarım balkabağı çorbası iyi güzel de resmini göre göre kabak tadı vermeye başladı deyince, uzun süredir yenilemediğim bloguma yeni lezzetler eklemek üzere bilgisayarımın başına geçtim. Geçenlerde canım arkadaşlarım İnci ve Özden ile beraber yaptığımız üç tarifi seçtim. Bu börek ve ve diğer tatlar İnci'nin spesyalleri... Aldığımız ıspanağın her bir bölümü bir yemekte değerlendi. Yapraklarıyla börek ve soğuk çorba yapıldı kökleriyle de terbiyeli ıspanak. Her biri biribirinden lezzetli üç ıspanaklı tat ama o börek yok mu.... Harika bir börek görünüm de aynı pide gibi, hemen denemeniz tavsiye olunur.

Ispanaklı börek
Malzemeler
İçi için malzemeler
1 küçük soğan ( küçük küp şeklinde doğranacak)
450-500 gr. ıspanak
tuz, karabiber
150- 200 gr beyaz peynir
1 yemek kaşığı tereyağı ( oda sıcaklığında)
4 adet yufka
Harcı için malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı süt
1 dolu yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Böreğimizin harcını hazırlamak için önce soğana tuz ekleyerek elle güzelce öldürüyoruz ve acı suyunu döküyoruz. Sonra aynı şekilde ıspanağı tuz ve karabiberle iyice öldürüyoruz. Sonra soğan ve ıspanağı karıştırarak tel süzgece alıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Bu çıkan nefis yemyeşil suyu sakın olaki atmayın. Daha sonra yapılacak olan ıspanak kökü yemeğinde bu su da değerlenecek.
İç hazırlandıktan sonra fırınımızı 200 dereceye ayarlıyoruz ve fırın tepsimizi yağlı kağıtla kaplıyoruz. 1 adet yufkamızı tezgaha seriyoruz ve harcı her yerine güzelce yediriyoruz. İkinci yufkayı da birincinin üzerine serip onunda her tarafını harçla güzelce ıslatıyoruz ve yufkayı 4 'e bölüyoruz. Kenarlarını şekilde görüldüğü gibi içe doğru katlıyoruz ki dikdörtgen halde katlayacağız yufkamızı.
Yufkayı ortasından bıçakla dikkatlice boydan boya kesiyoruz, burada en alt tabakayı kesmemeye dikkat ediyoruz.
Yufkaların hepsini aynı şekilde hazırlıyoruz ve el yardımıyla yavaş yavaş kestiğimiz yerden açıyoruz .
Hazırladığımız ıspanaklı harcı dikkatlice yufkalrın içine yerleştiriyoruz ve fırça yardımıyla kalan harcı böreğin her tarafına sürüyoruz.

Börekleri fırında her tarafı kızarana dek pişiriyoruz, çıkarmadan hemen önce elimizle iri iri parçaladığımız beyaz peynir ve tereyağı parçalarını böreklerin üzerine serpiştiriyoruz ve hemen fırından alıyoruz.
Terbiyeli kök ıspanak


Malzemeler
750 gr kök ıspanak
250 gr arpacık soğan
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 dolu çorba kaşığı pirinç
terbiyesi için
2 yumurta
1\2 limon
Yapılışı
Tencereye koyduğumuz sıvıyağda arpacık soğanları iyice yumuşayana dek çeviriyoruz. Ispanaklarımızı da ekleyerek hepsini beraber çeviriyoruz. Pirinci ve 1\2 cay bardağı su, tuz ve karabiber ekleyerek yemeğimizi pişiriyoruz. Yemeği ateşten almadan önce yumurta sarılarını ve limon suyunu karıştırarak yemeğin üzerine döküp bir taşım kaynatıyoruz.
Ispanaklı soğuk çorba
Malzemeler
1\2 su bardağı haşlanmış nohut
1\2 su bardağı haşlanmış yarma
1 avuç ince ince doğranmış ıspanak yaprağı
tuz, karabiber
2 su bardağı süzme yoğurt
sarımsak
Yapılışı
Nohut ve yarmayı ayrı ayrı haşlıyoruz. İkisi de piştikten sonra aynı kaba alıyoruz ( mümkün olduğunca az suyla azaldıkça ekleyerek haşlıyoruz) sıcakken içine incecik doğranmış ıspanakları ekliyoruz, tuz ve karabiber ekliyoruz. Diğer tarafta süzme yoğurdu ve sarımsağı karıştırıp nohutlu yarmalı karışıma ekliyoruz.

4 Comments:

At 1:06 ÖÖ, Blogger Sevgi Küçük said...

hepsi birbirinden güzel olmuş! özellikle böreğe bayıldım. çok yaratıcı. :)
ellerine sağlık

 
At 9:50 ÖÖ, Blogger birsence said...

Evinizden pasta,börek,çöreğin eksik olmadığı,kalbinizin tatlı anılarla dolacağı,sağlığınızın tam kıvamında olduğu,cebinizin tıkır tıkır para kaynadığı,neşenizin kulak memesi yumuşaklığında olduğu ,birseninmutfagi.com 'u ziyaret etmediğiniz bir gününüzün bile geçmediği bir yıl diliyorum....

Afiyetle kalın Birsence'de kalın...

 
At 9:40 ÖÖ, Anonymous rumma said...

Pide gibi hoş bir sunum olmuş ellerinize sağlık sevgiler

 
At 7:51 ÖS, Anonymous fatmagülün suçu ne said...

Adım adım yaptığınız resimli anlatım çok iyi olmuş ellerinize sağlık

 

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors