sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

15 Temmuz, 2007

Ye # 24 Limonlu Tarifler...

Bu ayki etkinlik konumuz harika limon... Sevgili Süheyla'ya teşekkürler bu harika etkinlik konusunu seçtiği için. Sizi bilmem ama bu sıcak yaz günlerinde limon kelimesi bile beni ferahlatmaya yetiyor. Limon konu olunca çok çok beğendiğim ve sizlerin de beğeneceğinizi umduğum iki tatlı yaptım. Daha önce tarifini verdiğim limonlu tariflere de bir göz atmak isterseniz tarifler aşagıdaki linklerde:




Limon bulutu tartlar





Malzemeler

( 8 adet tartölet için)


1 ölçü tart hamuru

- 200 gr un
- çimdik tuz
- 100 gr tereyağı
- 1 yumurtanın sarısı
- 3-4 yemek kaşığı buzlu su
300 gr çekirdeği çıkarılmış vişne

limonlu dolgu için


4 yumurta ( sarı ve beyazları ayrılacak)

150 gr. inceltilmiş şeker

2 limonunun kabuklarının rendesi

1 limonun suyu

1 çimdik tuz




Yapılışı

Tart hamurunu hazırlamak için unu ve tuzu eliyoruz ve ortasına bir çukur açıp, yumurtayı ve tereyağını buraya koyuyoruz. Yumurta ve tereyağını elle karıştırıp unu kenerlardan yavaş yavaş alarak ve arada suyu ekleyerek yoğuruyoruz, hamuru top haline getirip, sonra yassılaştırıyoruz ve strech filme sarıp buzdolabında en az yarım saat bekletiyoruz.

Fırını 200 dereceye ayarlıyoruz. Hamuru olabildiğince ince açıyoruz ve 10 cmlik tartelet kalıplarına (ya da tartelet kalıbınız yoksa 6'lı muffin kalıplarına da olabilir) hamuru bir kalıp ya da tabak yardımıyla keserek kalıplarımızın dibine yerleştiriyoruz ve içlerine yağlı kağıt koyup içine nohut doldurup ( kabarmasını engellemek için) 10-12 dakika pişiriyoruz. Fırının sıcaklığını 160 dereceye düşürüyoruz.

Limon dolguyu hazırlamak için, yumurta sarılarını 75 gr şekerle çırpıyoruz. Limon kabuğunu ve suyunu ekliyoruz ve yumurtaları çırptığımız kabı kaynayan su dolu bir tenecereye koyup koyulaşana kadar elle karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Yumurta beyazlarını tuzla sertleşene kadar çırpıyoruz ve kalan şekeri ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. yumurta beyazlarını yumurta sarılı karışıma ekleyerek elle yavaşça karıştırıyoruz.

Fırından çıkarttığımız tartelet kalıplarının içine bir sıra çekirdeği çıkarılmış vişne döşüyoruz ve üzerine yumurta karışımını kaşıkla koyuyoruz. Tarteletleri tekrar fırına koyup 15- 20 dakika daha pişiriyoruz, fırndan alıp üzerine pudra şekeri serpiyoruz ve 4-5 dakika daha fırınlıyoruz.

( Kaynak: Classic tarts for every ocassion, Maxine Clark)


Limonlu dilimler


Malzemeler

( tabanı için)

80 gr soğuk küp küp kesilmiş tereyağı

1 su bardağı un

1\4 su bardağı pudra şekeri

limonlu dolgu malzemeleri

2 yumurta

1 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı un

1 dolu çay kaşığı kabartma tozu

1 tutam tuz

1 limonun kabuğunun rendesi

4 yemek kaşığı limon suyu

üzeri için

5-6 adet Eti limonlu biskrem ( robotta çekilecek)

pudra şekeri


Yapılışı

Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. 25X15 cm'lik dikörtgen kalıbın içini ve yanlarını yağlı kağıtla kaplıyoruz.

Unu, tereyağını ve pudra şekerini robotta karıştırıp kabımızın içine elle yerleştiriyoruz ve 12-15 dakika pişiriyoruz.

Diğer tarafta yumurtaları iyice çırpıyoruz, şekeri yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Limon rendesini, suyunu, unu ve kabartma tozunu ekleyerek çırpıyoruz. Pişmiş taban hamurunun üzerine bu karışımı döküp 20 dakika daha pişiriyoruz. Ilıkken robotta çekilmiş bisküvileri üzerine serpiyoruz. Soğuyunca bıçakla 14 parçaya kesip pudra şekeri ile süslüyoruz.

13 Comments:

At 9:49 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

Sevgili Begüm, Yine hiç bir yerde rastlamayacağımız tarifler... Her ikiside çok güzel görünüyorlar. Yalnız limonlu dilimlerde tarif ettiğin kabın ölçülerinde bir karışıklık mı var? Kare mi olması gerekiyor? Bu kap çok küçük olmuyor mu? Sevgiler, başarılar.

 
At 1:31 ÖS, Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Her iki tarifte harika görünüyor Begüm. Ellerine sağlık.
Sevgiler,

 
At 6:53 ÖS, Blogger begüm said...

Merhabalar,

Çok çok teşekkürler... Gerçekten kap ölçülerini yanlış yazmışım yazımda da düzelteceğim. 25X15 cmlik bir borcam ya da derinliği az bir tepsi kullanıyoruz.

Sevgilerimle,

Begüm

Burçin merhabalar,

Teşekkürler...

Sevgilerimle

Begüm

 
At 9:50 ÖS, Blogger limoncicegi said...

Böyle güzel bir tarif ile etkinliğe katıldığın için teşekür ederim. Ellerine sağlık, sevgilerle

 
At 11:28 ÖS, Anonymous Adsız said...

TARIFLER SUPER COK ZEVKLI GOZKUYORLAR ELLERINIZE SAGLIK..

 
At 12:15 ÖÖ, Blogger Cafe Gusto said...

Merhaba Begüm
Etkinliğe harika tariflerle katılmışsın ellerine sağlık.
Sevgilerimle.

 
At 11:01 ÖS, Anonymous Adsız said...

Begüm hanım tarifler çok güzel özellikle limon bulutlu tarta bayıldım ellerinize saglık sevgiler emel

 
At 10:50 ÖS, Blogger Hülya YILMAZ said...

Begüm Usta(!), yine neler yapmışsın böyle. Hem çalışıp, hem de mutfakta bu kadar becerikli insan nadiren bulunur.
Ellerine sağlık...

 
At 12:45 ÖS, Blogger www.illedeyemek.com said...

Blogunuzu dolaştım ve neye yorum yazacağımı şaşırdım,çok beğendim herşeyi elinize sağlık,sevgiler,Hilal....

 
At 9:08 ÖS, Anonymous Adsız said...

Sevgili Begüm, yeni tarfler bekliyoruz artık, hadi biraz gayret:}

 
At 10:00 ÖS, Blogger etki alanı said...

Yeteneklerinizi öylesine güzel sergilemişsiniz ki sadece bakıp geçemedim.
Mutfağın tatlı ve pasta kısmıyla hiç ilgilenmem.Ama bazı blogları hayranlıkla takip ediyorum.Resimleri çok canlı çekip tariflerinizi anlaşılır şekilde kısa kısa anlatmışsınız.
Sadece okuyup geçemedim.
Başarılarınızın devamını diliyorum.
Tütü

 
At 9:48 ÖÖ, Blogger Unknown said...

tariflerçok güzel cidden...güzel bir hafta sonu dilerim...

 
At 5:35 ÖS, Anonymous Adsız said...

Sevgili Begüm hanım siteniz çok güzel, ellerinize sağlık. Limon bulutu tartlara bayıldım, peki bu tartta yumurta kokusu oluyor mu?
Denemek istiyorum çok nefis gözüküyor
Eda

 

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors