Bu bayram Türk mutfağının klasik yemeklerinden iç pilav ve kuzu tandırı seçtim. Tandırın yapımı hem kolay hemde sonuçta ağızda dağılan nar gibi bir et yemeği ortaya çıkıyor. İç pilav ise damak tadı, ağız zevki olan her sofraya eşlik eden eşsiz bir tat...
Bir arkadaşımın bana gönderdiği bir yazı o kadar hoşuma gitti ki bayram yazım olarak yazarını bilemediğim, bana iletilen bu yazıyı yayınlamaya karar verdim. Sevdiklerinizle ve gönlünüzce geçireceğiniz mutlu bir bayram diliyorum...
Küsken barışmak, ayrıyken kavuşmak, suskunken konuşmak bayramdır.
Endişe içinde beklediğinden mektup almak, telefonda ansızın sesini duymak, deli gibi burnunda tütenin boynuna sarılmak bayramdır.
En acıktığın anda dumanı tüten bir somunun köşesini bölmek, korktuğunda güvendiğine sarılabilmek, dara düştüğünde dost kapısını çalabilmek bayramdır.
Saçlarını müşfik bir sevgiyle okşayan anne bayramdır.
"Ona güvenmiştim, yanılmamışım" sözü bayramdır.
”Gerektiğinde haksızlığın üstüne yalın kılıç yürüyebilmek bayramdır.”
”Güne gülümseyerek başlamak bayram, günaydın bayram, iyi akşamlarbayramdır.”
"İyi ki yanımdasın" bayram,
"Her şeyi sana borçluyum" bayram,
"Hiç pişman değilim" bayram...
”Dostlarından, gözü yaşlı ayrılmak da bayramdır.”
“Alnı açık yaşlanmak bayramdır; ulu bir çınar gibi ayakta ölebilmek Bayram…
İYİ BAYRAMLAR
Kuzu Tandır
Malzemeler
1 adet kuzu kol ( kemiğinden sıyrılarak hazırlanacak)
1 adet elma
1 adet soğan
Yapılışı
Çelik bir tencereye yıkanarak temizlenmiş etimizi, elmayı ve soğanı koyuyoruz. En kısık ateşte 3.5 -4 saat kadar et suyunu çekip kızarana kadar pişiriyoruz. Ara ara kontrol etmeyi unutmuyoruz. Malzemelerimiz bu kadar az bu yemeğe tuz ve karabiber dahi eklemiyoruz...
İç pilav
İç pilav yaparken her zaman şeker koyardım, bu sefer Marianna Yerasimos'un "500 Yıllık Osmanlı Mutfağı" kitabındaki pilav tarifinde bal kullanıldığını okumuştum. Bu sefer balla yatım iç pilavımı sonuç çok başarılı oldu.
Malzemeler
2 su bardağı baldo pirinç ( yarım saat tuzlu kaynar suda bekletilecek)
2 adet orta boy soğan ( yemeklik doğranacak)
2-3 yemek kaşığı çam fıstığı
2-3 yemek kaşığı kuş üzümü ( yarım saat suda bekletilecek)
4 adet tavuk ciğeri ( küçük küçük doğranacak)
1\2 çay kaşığı tarçın
1\2 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
1 dolu tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı bal
4 yemek kaşığı tereyağı ve 1 çay bardağı zeytinyağı
4 su bardağı su veya etsuyu
1\2 demet dereotu
Yapılışı
Bir küçük tavada iki kaşık tereyağını eritiyoruz ve küçük doğradığımız tavuk ciğerlerini çeviriyoruz. Bir kaba alarak üzerini kapatıyoruz.
Bir tencereye 1 küçük çay bardağı yağımızı ve iki kaşık tereyağımızı eritip soğanları iyice yumuşayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz ve çam fıstıklarımızı ekliyoruz. Çam fıstıkları da pembeleşince pirincimizi ekleyerek çeviriyoruz ve bir iki sefer çeviriyoruz.
Pirince baharatlarımızı, balı, tuzumuzu, pişirdiğimiz tavuk ciğerimizi, kuş üzümünü ve suyu ekliyoruz . Kaynayınca pilavın altını iyice kısarak pilav tüm suyunu çekene dek 15-20 dakika pişiriyoruz. Ocağın altını kapatıp tencereyinin kapağını bir peçeteyle örterek 15 dakika demlendiriyoruz.