sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

31 Aralık, 2008

MUTLU YILLAR!!!!!!!!!!!.....


YENİ YILDA KÜÇÜK MUTLULUKLAR DİLİYORUM...

ELMALI KEKLER, SICAK SAHLEPLER,

YAĞMUR KOKUSU,

PAZAR KAHVALTILARI, TRAFİKTE YEŞİL IŞIKLAR,

FALLARDA BALIKLAR...

NİCE MUTLU YILLAR !!!!!!!....


Bu kurabiyelerden yapmak istiyorsanız elinizi çabuk tutun, çok pratikler tarifi burada...











29 Aralık, 2008

Meyveli yılbaşı keki ve şekerli kurabiyeler


Ofiste herkes homurdanmaya , " yeter artık kuzu tandır ve iç pilav görmekten usandık" diye isyanlar çıkarmaya başlayınca yeni tarifler ekleme zamanı geldiğini düşündüm. İşte sizlere bu soğuk günlerde sıcacık koltuğunuza gömülüp, bir fincan kahvenizle birlikte keyif içinde yiyeceğiniz iki güzel tat. Kek gerçekten nefis , tarifini sevgili Pakize teyzem yazdırmıştı bana. O bu keke tarçın koymuyor ama ben tarçın tadına meyveli keklerde bayıldığım için tarçın ekledim çok güzel oldu. Tarçın tadını sevmeyenler tarçın eklemeden yapabilirler. Kurabiyeler de gourmet dergisinin son sayısından, resimlerini görünce bayılmış ve hemen deneme kararı almıştım. Çok az malzemeli, yapımı kolay ve sonucu çok başarılı bu kurabiyelerin. Fırından çıkıp hafif ılınıca soğuk sütle birlikte mmmmmmmmmmm....
Bu arada ufak bir hatırlatma aha önceden sweet kitchen'da hazırladığım aşağıdaki tarifler de yılbaşı için hazırlanacak güzel tatlardan bazıları;
Meyveli yılbaşı keki



Malzemeler
1 adet büyük elma (rendelenecek)
1 adet havuç (rendelenecek)
1 su bardağı kuru kayısı ( küçük küçük doğranmış ve unlanmış)
1 portakalın kabuğunun rendesi ( unumuza karıştırıyoruz)
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu ( unumuza karıştırıyoruz)
1 paket vanilya
1 su bardağı ceviz
2 yumurta
1\2 su bardağı sıvıyağ ( 1 dolu çorba kaşığı tereyağı eritilip üzeri sıvıyağ doldurulacak)
2 dolu yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı şeker ( 1\2 si esmer şeker)
Yapılışı
Fırınımızı önceden 180 dereceye ayarlıyoruz. Kek kalıbımızı yağlıyoruz ve unluyoruz.
Yumurta, vanilya ile şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
Yağı, yoğurdu ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Elma ve havuç rendesini , tarçını ekliyoruz, karışana dek çırpıyoruz. Unumuzu ekliyoruz. Cevizi ve kuru kayısıları ekleyerek elle spatula yardımıyla karıştırıp kekimizi kek kabına boşaltıp fırında 40 dakika kadar kürdan batırınca hamur bulaşmayana kadar pişiriyoruz.
Şekerli kurabiyeler
Malzemeler
( 16 adet kurabiye için)
1 su bardağı un ( elenecek)
1\4 su bardağı şeker+ kurabiyelerin üzerini bulamak için 2-3 yemek kaşığı şeker
1\4 çay kaşığı tuz
65 gr. yumuşatılmış tereyağı
2 yumurta sarısı
2 yumurta beyazı
1 çay kaşığı sıvı vanilya ( toz vanilya kullanırsanız 1 çay kaşığı su ekleyebilirsiniz)
Yapılışı
Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. Tepsiyi pişirme kağıdı ile kaplayıp, tereyağı ile hafif yağlıyoruz.
Un, şeker ve tuzu bir kaseye koyuyoruz . Tereyağı, yumurta sarılarını ve vanilyayı ekliyoruz ve hamuru iyice karıştırıyoruz. Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra çıkarıyoruz ve ceviz büyüklüğünde toplara ayırıyoruz. Avucumuzun içinde yuvarlayarak uzun şekil veriyoruz, önce yumurta beyazına sonra şekere batırarak tepsiye diziyoruz ve fırında 12-13 dakika , üzeri hafif kızarana dek pişiriyoruz.

07 Aralık, 2008

İYİ BAYRAMLAR... Kuzu tandır ve iç pilav

Bu bayram Türk mutfağının klasik yemeklerinden iç pilav ve kuzu tandırı seçtim. Tandırın yapımı hem kolay hemde sonuçta ağızda dağılan nar gibi bir et yemeği ortaya çıkıyor. İç pilav ise damak tadı, ağız zevki olan her sofraya eşlik eden eşsiz bir tat...
Bir arkadaşımın bana gönderdiği bir yazı o kadar hoşuma gitti ki bayram yazım olarak yazarını bilemediğim, bana iletilen bu yazıyı yayınlamaya karar verdim. Sevdiklerinizle ve gönlünüzce geçireceğiniz mutlu bir bayram diliyorum...
Küsken barışmak, ayrıyken kavuşmak, suskunken konuşmak bayramdır.
Endişe içinde beklediğinden mektup almak, telefonda ansızın sesini duymak, deli gibi burnunda tütenin boynuna sarılmak bayramdır.
En acıktığın anda dumanı tüten bir somunun köşesini bölmek, korktuğunda güvendiğine sarılabilmek, dara düştüğünde dost kapısını çalabilmek bayramdır.
Saçlarını müşfik bir sevgiyle okşayan anne bayramdır.
"Ona güvenmiştim, yanılmamışım" sözü bayramdır.
”Gerektiğinde haksızlığın üstüne yalın kılıç yürüyebilmek bayramdır.”
”Güne gülümseyerek başlamak bayram, günaydın bayram, iyi akşamlarbayramdır.”
"İyi ki yanımdasın" bayram,
"Her şeyi sana borçluyum" bayram,
"Hiç pişman değilim" bayram...
”Dostlarından, gözü yaşlı ayrılmak da bayramdır.”
“Alnı açık yaşlanmak bayramdır; ulu bir çınar gibi ayakta ölebilmek Bayram…
İYİ BAYRAMLAR

Kuzu Tandır

Malzemeler

1 adet kuzu kol ( kemiğinden sıyrılarak hazırlanacak)

1 adet elma

1 adet soğan

Yapılışı

Çelik bir tencereye yıkanarak temizlenmiş etimizi, elmayı ve soğanı koyuyoruz. En kısık ateşte 3.5 -4 saat kadar et suyunu çekip kızarana kadar pişiriyoruz. Ara ara kontrol etmeyi unutmuyoruz. Malzemelerimiz bu kadar az bu yemeğe tuz ve karabiber dahi eklemiyoruz...

İç pilav

İç pilav yaparken her zaman şeker koyardım, bu sefer Marianna Yerasimos'un "500 Yıllık Osmanlı Mutfağı" kitabındaki pilav tarifinde bal kullanıldığını okumuştum. Bu sefer balla yatım iç pilavımı sonuç çok başarılı oldu.

Malzemeler

2 su bardağı baldo pirinç ( yarım saat tuzlu kaynar suda bekletilecek)

2 adet orta boy soğan ( yemeklik doğranacak)

2-3 yemek kaşığı çam fıstığı

2-3 yemek kaşığı kuş üzümü ( yarım saat suda bekletilecek)

4 adet tavuk ciğeri ( küçük küçük doğranacak)

1\2 çay kaşığı tarçın

1\2 çay kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı karabiber

1 dolu tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı bal

4 yemek kaşığı tereyağı ve 1 çay bardağı zeytinyağı

4 su bardağı su veya etsuyu

1\2 demet dereotu

Yapılışı

Bir küçük tavada iki kaşık tereyağını eritiyoruz ve küçük doğradığımız tavuk ciğerlerini çeviriyoruz. Bir kaba alarak üzerini kapatıyoruz.

Bir tencereye 1 küçük çay bardağı yağımızı ve iki kaşık tereyağımızı eritip soğanları iyice yumuşayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz ve çam fıstıklarımızı ekliyoruz. Çam fıstıkları da pembeleşince pirincimizi ekleyerek çeviriyoruz ve bir iki sefer çeviriyoruz.

Pirince baharatlarımızı, balı, tuzumuzu, pişirdiğimiz tavuk ciğerimizi, kuş üzümünü ve suyu ekliyoruz . Kaynayınca pilavın altını iyice kısarak pilav tüm suyunu çekene dek 15-20 dakika pişiriyoruz. Ocağın altını kapatıp tencereyinin kapağını bir peçeteyle örterek 15 dakika demlendiriyoruz.



03 Aralık, 2008

Bayram tatları; ilk tarif kaymaklı ekmek kadayıfı ve sweet kitchen arife günü TRT-INT' de...



Bayram yaklaşıyor ve hepimiz bu uzun tatili dört gözle bekliyoruz... Bayram deyince aklımıza akraba ziyaretleri, tatlı sohbetler, bayram için hazırlanan özel sofralar ve tabii ki bayram tatlıları geliyor. Ben bayrama özel yemek tarifleri de yazacağım ama tatlıyla başlamayı tercih ettim (((: Bu sefer bayram için çok çok sevdiğim , kalorisi nedeniyle ancak bayramlarda ya da yılbaşında yediğimiz ekmek kadayıfını seçtim. Adım adım tarif ediyorum yapmak isteyenlere...

Bu arada geçenlerde TRT İzmir Televizyonundan aldığım bir haber beni çok çok sevindirdi. Programın yapımcısı Nükhet Yılmaz her pazar TRT-INT kanalında saat 12:05-13:00 saatleri arasında canlı olarak yayınlanan TURKSITE Programının 7 Aralık 2008'de yayınlanacak olan bölümünde sweet kitchen'ın tanıtılacağını haber verdi ve benden de o tarihte canlı yayına bağlanarak site ile ilgili bilgi vermemi istedi. Keyifle yaptığımız şeylerin karşılığında böyle geri dönüşler bana kuvvetli bir motivasyon sağlıyor. Sevgili Nükhet Hanıma ve tüm TURKSITE programında emeği geçen herkese bana ulaştıkları için çok çok sevgiler...

7 Aralık pazar günü saat 12:05'te TRT-INT'de beni seyretmeyi unutmayın olur mu ((((:


Kaymaklı ekmek kadayıfı
Malzemeler
1 adet ekmek kadayıfı
4-5 su bardağı ılık su ( kadayıfı ıslatmak için)
1 kg şeker ( şerbet için)+ 1 su bardağı şeker ( karamel yapmak için)
4 su bardağı su ( şerbeti için )
5-6 adet karanfil
1/2 limonun suyu
Yapılışı
Ekmek kadayıfı yaparken dikkat edilecek en önemli nokta verilen su ve şerbet miktarının bir anda değilde, yavaş yavaş eklenmesi ve kadayıfın her seferinde kontrol edilmesi olmalıdır. Çünkü kadayıfın cinsine göre işlem yapmak gerekebilir. Kadayıfın da iyisini bulmak sonucun başarısı için çok önemli bu arada...
Kadayıfımızı kendinden büyük bir tepsinin içine koyuyoruz, kadayıf şiştikçe yer gerekiyor. 4-5 bardak ılık suyu yavaş yavaş kadayıfın üzerine gezdiriyoruz ve üzerini bir havluyla örtüp yarım saat bekletiyoruz.
1 kg şekerimizi 4 su bardağı su, 5-6 adet karanfil ve yarım limonun suyunu tencereye koyup şerbet yapıyoruz.
1 su bardağı şekeri teflon tavaya koyuyoruz ve çok kısık ateşte devamlı karıştırıyoruz ve köpüklenip karamelize olunca kaynayan şerbetten az alıp şekere ekleyerek karıştırıyoruz ve sonra hepsini şerbete ekliyoruz.
Kadayıf şişince ben kürdanı her tarafına özellikle kenarlarına batırarak sert kalan kısımlarını kontrol ediyorum. Eğer böyle terler varsa biraz daha su ekleyerek yumuşamasını bekliyorum . Kadayıfın çevresindeki sert kısmını bıçakla keserek çıkarıyorum.
Daha sonra bir mutfak havlusuyla kadayıfımızı iyice kuruluyoruz.
Tepsiyi ocağın üzerine alıp yavaş yavaş şerbeti ekliyoruz kepçeyle kadayıfımızın üzerine . Ocağın altını iyice açıp, fokurdayınca altını kısıyoruz ve şerbetin kalanını yavaş yavaş ekleyerek ve tepsiyi devamlı ocağın üzerinde çevirerek kadayıfın pişmesini sağlıyoruz. Bu pişirme sırasında tepsinin yanından şerbetleri alarak devamlı kadayıfın üzerine döküyoruz ve bir yandan da tepsiyi çeviriyoruz.
Bu işlem yaklaşık olarak 30-35 dakika kadar ta ki tepsinin dibinde şerbet iyice emilene kadar sürüyor.
Kadayıf ılınınca kaymakla afiyetle yiyoruz ...




Google


Cursors