sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

31 Ocak, 2006

Denizden gelen tatlar ve frambuazlı brownie...

Akşam evde balık ziyafeti vardı. Dolayısıyla bugün hamsi tava ve kalamarı nasıl yapıyorum onu yazdım. Balığın arkasından, bizim evde çikolatalı tatlar tercih edildiğinden dondurmalı frambuazlı brownie yaptım.

Hamsi ve kalamar tava




Hamsileri ayıklanmış alıyoruz ancak ben ortalarındaki kılçıkları da çıkarıyorum . Havlu kağıdın üstüne koyduğum balıkların suyu iyice alınıyor böylece. Daha sonra balıkları bulamak için bolca mısırunu bir kaba koyuyorum ve içine tuz, karabiber ekliyorum. Balıkları una buladıktan sonra krep tavasına çok az sıvıyağ koyuyorum ( ben zeytinyağı ile yapıyorum) ve balıkları tek sıra diziyorum. Krep tavasında diğer taraflarını çevirmek kolay oluyor. Bir tarafı kızarınca üstüne diğer ikiz tavayı koyup çeviriyoruz, diğer tarafını kızartıyoruz.

Kalamar tava

Kalamar tava'nın püf noktası, kalamarları süt, şeker ve tuz karışımının içinde 2-3 saat kadar bekletmek. Yarım kg. kadar kalamar için bir kaba yarım kg. süt, 2 çorba kaşığı şeker ve dilediğiniz kadar tuz koyup karıştırıyorsunuz ve kalamarları içine koyup dolaba kaldırıyorsunuz. Daha sonra pişirirken sütün içinden alıp, tuz katılmış una buluyor ve kızgın yağda kızartıyoruz.

Frambuazlı brownie

Malzemeler

1\2 su bardağı yağ ( yarısı eritilmiş tereyağ yarısı sıvıyağ ben soyola kullanıyorum)

100 gr. Nestle kakao

1 çay kaşığı tuz

Bu malzeme 1. karışım için.

4 yumurta

1\2 tatlı kaşığı tuz

1 paket vanilya

1 1\2 su bardağı şeker

Bu malzeme 2. karışım için.

1 su bardağı un

1 su bardağı ceviz

1. karışım 2. karışıma eklenir , buna un ve ceviz karıştırılır, yağlı tepsiye dökülür. Üzerine istenirse frambuaz veya vişne belirli aralıklarla dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir.

30 Ocak, 2006

Kremalı domates çorbası ve elmalı tarçınlı çıtır tatlı...

Havalar bu kadar soğuk olunca her öğün çorba çekebiliyor insanın canı ve tabii bir de yine hep soğuk havalara bağladığımız her dakika tatlı yeme isteği...

Domates çorba



Malzemeler

3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı tavuk ya da et suyu
3 su bardağı domates suyu
1 su bardağı süt
Kurutulmuş fesleğen
Tuz, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı

Unu sıvı yağla ( ben sızma zeytinyağı kullanıyorum) kavurduktan sonra, et ya da tavuk suyunu ve domates suyunu ekliyoruz. Ben bu çorba için etsuyunu hazırlarken bol etli kemik, 2-3 soğan 5-6 diş sarımsak ve 1 adet havuç ekleyerek et suyu çıkarıp sonra kemikleri bir kenara ayırıp kalan tüm malzemeyi el mixerıyla karıştırıp çorbada kullanıyorum. 1 tatlı kaşığı fesleğen, tuz, çeşni tuz, karabiber, kırmızı biber ekledikten sonra çorbayı ocaktan indirmeden az önce sütü karıştırıp bir taşım kaynatıyorum. Servis yaparken çorbanın üstünü süt kreması ve rendelenmiş eski kaşar ile süslüyorum.

Elmalı tatlı

Betty Crocker Recipes' de görüp denediğim bu tarif çok pratik, yapması kolay ve lezzetli.

Malzemeler

4 adet elma, dilimler şeklinde kesilmiş

3\4 su bardağı esmer şeker

1\2 su bardağı un

1\2 su bardağı yulaf ezmesi

2 çorba kaşığı tereyağı, yumuşatılmış

1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı

Yağladığımız fırın kabının içine elmaları diziyoruz.

Ayrı bir kapta malzemeleri karıştırıp, elmaların üzerine döküyoruz ve üstü kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.

Bu tatlıyı ılıkken yiyoruz, yanında vanilyalı dondurma ve krema çok yakışıyor.

29 Ocak, 2006

Portakal zamanı ve portakallı lezzetler...

myspace Yılın bu zamanı portakallların en güzel olduğu zaman. Şu sıralar tatları harika ...

Ben de portakalın güzel olduğu bu zamanda portakal reçeli ve portakal soslu bir kek yaptım. Şu an portakal reçeli yapmak için en uygun zaman.

Portakal Reçeli



Malzemeler

4 adet washington portakal ( yaklaşık 1 kg.)

1 kg. toz şeker

1 limonun suyu

Yapılışı

Portakalları bütün olarak tencereye koyup yarılarına gelene kadar su koyuyoruz. Portakallar iyice yumuşayana kadar, tencerenin kapağını kapatıp haşlıyoruz. Bu arada su az gelirse daha ekleyebiliriz çünkü portakalları pişirince suyunu dökeceğiz. Çatalı batırıp iyice pişmiş olduğundan emin olduktan sonra tencerenin altını kapatıp suyunu döküyoruz.

Önce yuvarlak dilimlediğimiz portakalları daha sonra istediğimiz büyüklükte kuşbaşı kesiyoruz. Burada dikkat edeceğimiz kabuk ve meyve kısmının bir parçada birarada bulunması. Daha sonra bir kat portakal bir kat şeker şeklinde tencereye koyuyoruz. Kısık ateşte portakal, suyunu salana kadar pişiriyoruz. En son limon suyunu ekleyip biriki taşım kaynatıyoruz.

Portakal soslu sarı kek

Malzemeler

2 yumurta

3 bardak un

2 bardak şeker

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 1\2 bardak süt

1\2 bardak yağ ( 1 dolu çorba kaşığı tereyağı kalanını soya yağı olarak koyuyorum)

1 portakal kabuğunun rendesi

Sosu için

1 bardak şeker

1 çorba kaşığı un

1\2 bardak portakal suyu

2 tepeleme çorba kaşığı tereyağ

Keki yapmak için yumurtaları 5 dakika çırpıyoruz ve şekeri ekliyoruz . Sırayla sütü, yağı ve kabartma tozu, portakal kabuğu ve vanilya karıştırılmış unu ekliyoruz. Yuvarlak, yağlanmış kek kabına döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika pişiriyoruz.

Sosu yapmak için şeker ve unu bir kapta karıştırıp, portakal suyu ve yağı ekiyoruz . Orta ateşte yaklaşık 4 dakika devamlı koyulaşana kadar karıştırıyoruz. Sosu soğutuyoruz ve kek sıcakken üzerine döküyoruz.

27 Ocak, 2006

Anneannemin puf börekleri...






Canım anneannem seni çok seviyorum, çok yaşa, sağlıklı yaşa... Mutfak merakımın ilk tohumları onun mutfağında atıldı. O hiç bir zaman şikayet etmedi karmakarışık hale getirdiğim mutfağından, sabırla her yeri unla kaplamamı seyretti ve yapılan o eciş bücüş hamur parçalarını dikkatle ve özenle fırınladı. Bugün küçükken anneannemin açtığı ve sıcak sıcak yanarak yediğimiz o harika puf böreklerinden pişirdim. Cuma akşamı özel ve değişik birşeyler yemek istemiştik ve doğrusu uğraştığıma değdi...

Malzemeler

250 gr. un
4 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1\4 bardak ılık su

Yapılışı


Unu genişçe bir kaba koyup diğer malzemelerle karıştırıyoruz. Oluşan hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında hatta biraz daha cıvıkca. Bu hamuru oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendiriyoruz ve 5 parçaya ayırıp, un ve buğday nişastasını karıştırıp tezgaha döküp onun üzerinde 5 yufka şeklinde açıyoruz. Her bir yufkanın üzerini zeytinyağıyla yağlayıp, yufkaları üst üste koyuyoruz ve yeniden yoğuruyoruz. Bu hamuru da 15-20 dakika dinlendirip sonra 2'ye bölüp, 2 büyük yufka açıyoruz. Böreği şekillendirmesini resimlerde gösterdim. Önce yufkanın bir kenarında 4 parmak kadar içeri harcı ( bu böreğe harcı az koyuyoruz) koyup, yufkayı üstüne kapayıp türk kahvesi fincanı tabağıyla kesiyoruz. Böreğin harcı peynirli ( beyaz peynir ve maydanoz karışımı ) ya da kıymalı olabilir. Ben kıymayı soğanla kavurup bolca domates ve maydanoz ekledim, onu kullandım. Tek dikkat edilecek kısım harcı az konulacak her böreğe 1 yemek kaşığı kadar. Böreğin özelliği, bir böreği kestikten sonra artan hamurlar ancak bir kere daha açılabiliyor daha sonra hamur sertleşiyor. Börekler en son yağda kızartılıyor.







26 Ocak, 2006

Romlu top çikolatalar

Dumanı tüten harika aromalı bir kahve ve yanında kendi hazırladığınız çikolatalar... Tarifini http://www.greatbritishkitchen.co.uk' den alarak eklemeler yaptığım bu çikolatalı toplar denemeye değer. Bizim evdeki çikolata canavarları test etti onayladı bilgilerinize...







Malzemeler

150 gr. sütlü çikolata
1 1\2 küçük kutu süt kreması
25 gr. tereyağ
2 yemek kaşığı rom
1 paket Eti negro ( robotta çekilmiş)
3-4 yemek kaşığı kakao

Yapılışı

Çikolata, krema ve tereyağını bir tencereye koyup kısık ateşte eritelim. Romu ekleyelim. Bir kaseye boşaltıp katılaşması için ertesi güne kadar buzdolabına koyalım. Misafirlerimize sunacağımız zaman kakao ve çekilmiş bisküvileri karıştıralım. Kaşıkla alıp küçük toplar haline getirelim. Bu topları kakaoya, çekilmiş ceviz veya fıstığa batırarak misafirlerimize sunalım.

25 Ocak, 2006

Kış sebzeleriyle hazırlanmış doritoslu üçgen börekler

Bugün Ankara'da yıllardır görmediğimiz bir beyazlık yaşıyoruz. İş koşuşturması sırasında maalesef bu beyaz güzelliği kaçırıyoruz. Sabah işe yetişebilme, akşam buzlu yollardan eve dönebilme telaşı heryeri kaplayan beyaz örtünün güzelliğini görmemizi engelliyor. Ne zamanki akşam oluyor sıcak dumanı tüten saleplarimizi ve sıcak çikolatalarımızı alıp camın kenarındaki koltuğumuza yerleşiyoruz, işte keyif o zaman başlıyor...




Malzemeler

2 adet yufka

1 su bardağı ince doğranmış pırasa

3-4 tane ince doğranmış taze yeşil soğan( yeşil kısımlarıyla birlikte)

1 büyük havuç ( rendenin kalın kısmıyla rendelenecek)

1\2 bardak ince doğranmış lahana

1\2 küçük kutu süt kreması

2 yemek kaşığı soya sosu

1 su bardağı Doritos hot corn ( robotta galeta unundan biraz irice çekilmiş)

Yapılışı

Yufkaların üstüne, ikisine de ayrı ayrı, 3 kaşık zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı yoğurt koyarak elimizle iyice yedirelim. Daha sonra her bir yufkayı, uzunlamasına sekiz şerit halinde, keselim.

Bir tavaya 2 kaşık zeytinyağı koyup tüm sebzeleri yağda biraz çevirelim. Sebzeler hafif yumuşayınca soya sosu, karabiber ve kremayı ekleyip ocağı kapatalım.

Sebzeli iç harcından 2 yemek kaşığı kadar her bir yufka şeridine koyup musaka böreği gibi üçgenler halinde kapatalım. Bu üçgen börekleri diğer bir kaba hazırladığımız yoğurt ve zeytinyağı karışımına bulayıp (yumurta kullananlardansanız 2 yumurta sarısını çırpıp) sonrada galeta unu gibi çekilmiş pançoya batırıp yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine yerleştirelim. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 45 dakika üstleri iyice kızarana kadar pişirelim.

24 Ocak, 2006

Pazar günkü mangal partisi , vişne likörü ve frambuaz soslu sakızlı muhallebi

Pazar günü Boz ailesinin evinde mangal partisine davetliydik. Her davetinde bizleri harika yemekleriyle ağırlayan canım arkadaşım Sevin, yemek öncesinde bu soğuk kış gününde içimizi ısıtacak nefis bir vişne likörü ikram etti. Yanında badem ezmesiyle birlikte arka arkaya bardaklar boşaldıktan sonra Sevin bu likörü kendi yaptığını söyledi . Hemen tarifini aldım ve sevgili Günel ailesi de resim çekimlerini gerçekleştirdi. Vişne zamanı yapılacak olan bu içkinin kışın içimi harika oluyor.






Malzemeler

1 kg vişne ( çekirdekleri çıkartılacak)
1 şişe ( 1\2 lt. ) kanyak

1 şişe(1 lt.) votka

2-3 dal çubuk tarçın

7-8 adet karanfil

Hepsi bir cam kavanozun içinde karıştırılıp, ağzı sıkıca kapatılacak. Karanlıkta, bir mutfak dolabının içinde olabilir 2 ay bekletilecek veee sonra dostlarla keyifli keyifli içilip güzel sohbetler edilecek.....

Frambuaz soslu sakızlı muhallebi

Malzemeler

1 1\2 kg. süt

3 kahve fincanı un ( Türk kahvesi)

6 fincan şeker

6 adet damla sakızı ( havanda dövülüp toz haline getirilecek)

1 yemek kaşığı tereyağı

Sosu için

1\2 bardak frambuaz

2 yemek kaşığı pudra şekeri

1 yemek kaşığı süt

Yapılışı

Unu tencerede yağsız kavuralım. Ateşten alıp şekeri karıştıralım. Sütü ekleyelim. Ateşten almaya yakın sakızı ekleyelim. ocağın altını kapayıp yağı ekleyelim ve iyice karıştıralım.

Frambuzları robota koyup püre haline getirip, süt ve şekeri ekleyip tekrar hızlı devirde karıştıralım. Muhallebimizi bu sosla soğuduktan sonra süsleyelim.

23 Ocak, 2006

Anneannemin sütlü tel kadayıfı




Bayramda yapmak isteyip de şehir dışında olduğumuz için bir türlü yapamadığım anneannemin sütlü tel kadayıfını nihayet biraz farklı malzemeyle de olsa yaptım. Ben kadayıfı cevizle yaptım anneannem bu kadayıfı tuzsuz bademi ıslatıp kabuklarını çıkartır ve sonra iri doğrayarak arasına serperdi .

Malzemeler

1\2 kg çiğ kadayıf
200 gr. tereyağı ( eritilmiş )
250 gr iri çekilmiş ceviz içi
1 kg toz şeker
3 bardak su
1 bardak soğuk süt

Yapılışı

1 kg şekere 3 bardak suyu ekleyerek şerbet haline getirip soğutuyoruz. Daha sonra bu şerbeti eşit olarak bölüp yarısına 1 bardak soğuk sütü ekliyoruz.
Eritilmiş tereyağı ile kadayıfları iyice elimizle karıştırarak ve ovuşturarak yağı içine çekmesini sağlıyoruz. Kadayıfın yarısını yağlanmış büyük borcama yayıyoruz kuvvetlice bastırarak tepsiye yerleştiriyoruz. Arasına iri çekilmiş cevizleri serpiştiriyoruz ve kalan kadayıfı üstüne sererek yine kuvvetlice bastırarak yerleştiriyoruz.
200 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarınca önce sütlü şerbeti döküp çekmesini bekliyoruz, ardından ayırdığımız diğer şerbeti dökerek soğumaya bırakıyoruz.

22 Ocak, 2006

Fırında kabak mücver...

Haftasonlarının koşuşturması çok yorucu oluyor. Ev dışında çok zaman geçirdiğimizden dolayı bu hafta sonu mutfağa fazlaca vakit ayıramadım. Fırında pişirilip, börek gibi dilimlenerek sunulan bu mücver tarifi yemek kitaplarını inceleyerek yeni yeni tarifler deneyen sevgili Bensu'dan.

Fırında kabak mücver




Malzemeler

5 adet kabak, rendelenmiş ve suyu sıkılmış
1 küçük demet taze yeşil soğan
1\2 demet maydanoz
1\2 demet dereotu
1 bardak rendelenmiş beyaz peynir
1 bardak rendelenmiş eski kaşar
3 yumurta
2 adet yufka (elle ufak parçalar halinde koparılnmış)
1 küçük paket süt kreması
tuz, karabiber

Yapılışı

Kaşar peyniri dışındaki tüm malzemeyi karıştırıp, yağlanmış 30 cm. çapındaki borcama döküyoruz ve 170 derecede 45 dak - 1 saat pişiriyoruz. Son 15 dakikada üstüne kaşar rendesini serpiyoruz. Afiyet olsun...

20 Ocak, 2006

Melis'im, Galetalı toplar ve Çikolata soslu cheesecake

Ankara'nın çok soğuk bir gününün ardından eve döndüğümüzde bizi mis gibi kokularla karşıladı evde çocuklar. Kızım Melis, tarifi burada yazılmak üzere, harika tuzlu kurabiyeler yapmıştı. Hemen çaylar demlendi ve ağızda eriyen sıcacık kurabiyeler bir anda tükeniverdi. Melis 14 yaşında. Okulunun basket takımında oynuyor, çok güzel takılar yapıyor ve yemek yapmaya çok meraklı. Bir takı köşesi oluşturunca Melis'in takılarını görebileceksiniz...

Galetalı toplar

Melis'in Dr.Oetker tuzlu kurabiye un kutusunun üstünde keşfedip yaptığı bu içi patatesli kurabiyeler çok gevrek ve lezzetli.





Malzemeler

1 paket Dr.Oetker tuzlu kurabiye unu

125 gr. oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı

1\2 su bardağı zeytinyağı

1 su bardağı yoğurt

İç malzemesi

2 adet haşlanmış patates

1 1\2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Üzeri için 1.5 çay bardağı galeta unu

Yapılışı

Kurabiye una, tereyağı,sıvı yağ ve yoğurdu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.

İç malzemeyi hazırlamak için patatesleri püre haline getirip diğer malzemeler ile karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Bastırarak yassılaştırın ve ortasına iç malzemeden koyun. Kenarlardan kapatarak top şekli verin. Ters çevirip galeta ununa bulayın.

Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 30-40 dakika pişirin.


Çikolata soslu cheesecake

Bizim evde ahali çikolata delisi olduğundan tarifleri seçerken bakıyorum her şeyi çikolatalı yapmışım...

Malzemeler

2 paket Eti negro bisküvi

100 gr. eritilmiş tereyağı

1 - 1\4 bardak şeker( ayrılacak)

3 paket Pınar beyaz peynir, oda sıcaklığında yumuşatılmış

3 yumurta

1 paket vanilya

1 bardak yoğurt

Sosu için

1 paket Nestle bitter çikolata

1\2 küçük paket süt kreması

Yapılışı

Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz. Bisküvileri robottan geçirip eritilmiş tereyağı ve 1\4 bardak şekerle karıştırıyoruz. Kelepçeli kek kalıbımızı yağlıyoruz ve bisküvi karışımını kalıbın tabanına ve yanlarına gelecek şekilde yayıyoruz. Kelepçeli kabın 20 cmlik olmasında fayda var ki bisküvi yan duvarları da kaplayabilsin.

Peyniri, kalan 1 bardak şekeri ve vanilyayı yüksek devirde robotta iyice karışana dek karıştırıyoruz. Yumurtaları, her birini tek seferde olmak üzere, ekliyoruz. Yoğurdu da ekleyip kek kabına döküyoruz.

Kekimizi 1 saat ortasına bıçak batırdığımızda bulaşmayacak şekilde pişiriyoruz. Misafir gelmeden 1 gün önce yaparsak tat çok güzelleşiyor.

Üstünün sosunu hazırlamak için çikolatayı benmari usulü eritip kremayı ekliyoruz. Dilerseniz tadını arttırmak için biraz da pudra şekeri eklenebilir.

86.400 saniye ve Kunta kinte

Cosmopolitan dergisi Aralık sayısında evlilik ve aile terapisti İlkim Öz'ün yazısını okuduğumda bayıldım. Yazının bir bölümü o kadar ilgimi çekti ve hoşuma gitti ki bunu paylaşmalıyım diye düşündüm.

Bir banka hesabı düşünün. Her sabah 86.400 lira adınıza yatıyor.Ancak para ertesi güne devretmiyor, harcayamadığınız sıfırlanıyor. Ertesi sabah yine 86.400 lirayla başlıyorsunuz. Ne yapardınız? Kuruşuna kadar harcamak için ne gerekiyorsa değil mi.

Hepimizin böyle bir bankası var. Adına ZAMAN diyoruz. Her sabah size 86.400 saniye veriyor. Akşam uyuduğunuz anda hesabı sıfırlıyor. GERİYE DÖNÜŞ YOK!En iyi şekilde kullanmak sizin elinizde.

BİR YILIN değerini tek ders yüzünden sınıfta kalmış öğrenciye sorun.
BİR AYIN değerini bebeği erken doğmuş anneye sorun.
BİR HAFTAYI, bir haftalık dergi editörüne sorun.
BİR SAATİ, buluşmak için bekleyen aşıklara sorun.
BİR DAKİKAYI, otobüsü kaçıran yaşlı amcaya sorun.
BİR SANİYEYİ, trafik kazasında hayatta kalmış insana sorun.
SANİYENİN BİNDE BİRİNİ DE, olimpiyatlarda 100 metre koşu finalinde gümüş madalyayı alana sorun.

SİZİN DE HER GÜN 86.400 SANİYENİZ VAR. HER SANİYENİN TADINI ÇIKARTIN.Hem de hemen... Hem de şimdi...

Bugün bir de bizim ailecek çok sevdiğimiz, sosuna bayıldığımız kunta kinte kekimin tarifini de ekliyorum günlüğüme...Yanında mis kokulu kahvenizle tadını çıkarın diyorum.

Kunta Kinte




Malzemeler

3 yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yağ ( Bardağın 3/4 'ünü soya yağı kalanını da tereyağını eriterek tamamlıyorum)
50 gr.Nestle kakao
1 su bardağı süt
2 bardak un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğunun rendesi

Yapılışı
Toz şeker,yağ, kakao ve sütü robotta karıştırıyoruz. Bu karışımdan 1 su bardağını ayırıyoruz. Kalan karışıma yumurta,un,kabartma tozu,vanilya ve portakal kabuğu rendesini ekleyerek çırpıyoruz. Keki 180 derecede 40-50 dakika bıçak batırınca iz kalmayacak şekilde pişiriyoruz. Kekimiz piştikten sonra sıcakken, ayırdığımız 1 bardak sosu üzerine döküyoruz.

18 Ocak, 2006

Pastırmalı ve Mantarlı Açma Börek





Bugün bir dostlarımıza yemeğe davetliyiz. Gitmeden önce ben ne yapabilirim diye sorduğumda istenen yapması biraz zahmetli ama buna değen pastırmalı böreğim. Geceden hamuru hazırladım ve iş dönüşü telaş içinde bir yandan böreği yetiştirmeye çalışıyorum bir yandan da resim çekeceğim diye eldivenleri takıp çıkarıp resimlemeye çalışıyorum. Herhalde dışarıdan seyreden biri çok eğlenirdi halime. Allahtan evde kimse yoktu ben de keyifle yaptım. Sizlere de afiyet bal şeker olsun top top kilo olmasın...

Bu böreğin hamurunu bir gece önceden hazırlayıp dolaba koyuyorsunuz. Ertesi güne kadar dinlenmesi gerekiyor. Yaparken oldukça yumuşak bir hamur sakın yanlış mı yapıyorum diye telaşlanmayın.

Hamur Malzemeleri

250 gr. oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı
3 su bardağı Piyale un
1 bardak süt
1 tatlı kaşığı tuz

Bu malzemenin tümü birbirine iyice karıştırılır (çok yoğrulmaz) ve kabın içinde top halinde dolaba konur.

Börek İçinin Malzemeleri

300 gr. pastırma
2 orta boy soğan
2 orta boy patates

Yapılışı

Pastırmaları ve soğanları küçük küçük kesiyoruz.
Patatesleri haşlayıp rendenin kalın yerinden rendeliyoruz.
Soğanları az bir suyla kavuruyoruz ve pembeleştiriyoruz. Hamurda bolca tereyağı olduğundan soğanı suyla kavuruyorum. Soğanlar pembeleşip suyunu çekince içine doğranmış pastırmaları koyup renkleri değişene kadar kısa bir süre kavurup ocağın altını kapıyoruz ve rendelenmiş patatesleri ekleyerek karıştırıyoruz. Börek içini soğutuyoruz. Tuz tercihinize göre iç harcına biraz ekleyebilirsiniz. Ancak tuz koyacksanız en sonda ekleyin çünkü pastırma oldukça tuzlu bir malzeme.Bu arada geceden hazırladığımız hamurumuzu iki eşit parçaya kesip boyu fırın tepsisi uzunluğunda hamuru çok inceltmeden açıyoruz. İç malzemesini koyup kapayıp ters çevirip tepsiye yerleştiriyoruz. Benim bu aralar kuş gribi hakkında kafam karışık dolayısıyla yumurtayı bir süreliğine kullanmamaya karar verdim. Dolayısıyla böreğin üzerine 2 çorba kaşığı yoğurt ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını karıştırarak sürdüm ve de nar gibi kızardı. Siz eğer yumurta kullanıyorsanız 2 yumurta sarısını 1 çorba kaşığı suyla karıştırarak böreğin üstüne sürebilirsiniz.


Bunun üzerine de çörek süsü koyup önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar yaklaşık 45-50 dakika pişiriyorum.

Bazılarınız ben pastırma yemem diyebilir. Bu böreği mantarla da yapıyorum. 1 büyük kutu mantarı küçük küpler halinde doğruyoruz ve aynı şekilde soğanlarıda doğrayıp anlattığım gibi kavuruyoruz.Bu tarifete 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz. Mantarları ekleyip suyunu çektiriyoruz , tuz,karabiber, kırmızı biber ekliyoruz. Aynı yukardaki tarifteki gibi pataesleri ve 1 demet dereotu ve 2 çorba kaşığı soya sosu ekleyerek böreği yapıyoruz.

17 Ocak, 2006

Frambuazlı çikolatalı pasta

Çalışan insanlar için yemek tariflerinin kolay hazırlanabilir olması çok önemli. Ben eğer az vaktim varsa ve yine de pasta ile misafir ağırlamak istiyorsam frambuazlı pastamı yapıyorum. Bizim evdekiler çikolata tutkunu sadece onlara yapacaksam pastanın her katına çikolatalı kremadan koyarak yapıyorum. Tariflerimi yazarken özellikle kullandığım markaları belirtiyorum çünkü başka alternatiflerle aynı tat tutmayabiliyor.





Malzemeler

1 paket 3 katlı kakaolu Uno hazır kek
2 paket Dr.Oetker pudra şekeri (500 gr)
2 küçük paket krema ( 400 gr)
100 gr Nestle kakao
1 paket Pınar Beyaz
1 su bardağı süt+1 kaşık konyak
75 gr dondurulmuş frambuaz
1 paket çikolata ( ben Toblerone bitter kullanıyorum 1\2 paket )

Yapılışı

Kekin her katı içine konyak eklenmiş süt ile ıslatılır.
Kakaolu krema hazırlamak için 1 paket pudra şekeri+1 paket krema+100 gr kakao mixerda önce düşük hızda sonra yüksek hızda karıştırılır. Bazı süt kremaları daha katı olabiliyor diğerlerine göre. Kremayı hazırlarken koyu olması halinde çok az süt eklenebilir, krema hiç bir şekilde bozulmaz.
Islatılmış kekin ilk katı çikolatalı krema ile kaplanır ve seçtiğiniz çikolata bu katın üzerine küçük parçalar halinde bıçakla ufalanır.
Beyaz krema hazırlamak için 1 paket pudra şekeri+1 paket pınar beyaz+1 paket krema mixerda önce düşük hızda sonra yüksek hızda karıştırılır.
Islatılmış kekin ikinci katı beyaz krema ile kaplanır. Derin dondurucudan çıkarıp çözdürdüğümüz taze frambuazlardan pastanın üstünü süslemek için ayırdıktan sonra beyaz kremalı ikinci katın üstüne frambuazlar dizilir.
Son kek katı da sütle ıslatılır ve pastanın üstü kalan çikolata sos ile kaplanır.

16 Ocak, 2006

Sefercelliye ve Ayvalı Bademli pilav

Ocak ayı yemek etkinliğinin konusu ayva. Ayva ile değişik ne yapılabilir diye araştırırken son zamanlarda edindiğim ve gerçekten çok severek okuduğum ve tarifler denediğim iki kitaptan ayva ile ilgili iki yemek tarifinde karar kıldım. Ayva ile mutfağımızda hep tatlı ve reçeller yapmaya alışmışız. Ben bu sefer ayva ile yapılan bir et yemeği ve bir de pilav denedim. Bu vesileyle bu harika kitaplardan da bahsetmek istiyorum. Bu kitaplardan ilki “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” ve yazarı Marianna Yerasimos. Kitap çok güzel bir araştırmanın ürünü . Yazarın kendi anlatımıyla kitap 1453-1923 zaman aralığında gelişen ve değişen Osmanlı mutfağını tanıtıyor. Malzemeler ve tarifler çok basite indirgenmiş ve çok sade bir dille anlatılmış,. Osmanlı mutfak kültürü neymiş öğrenmek istiyorsanız minyatürlerle de ayrı bir güzellik katılmış bu kitaptan edinmenizi tavsiye ederim.

Diğer kitap ise " Sofradaki İstanbul, Anneanemin Mutfağı" yazarı Yelda Sönmez. Kitabın arka kapağındaki şu cümle beni o kadar etkiledi ki burada yazmak istedim; "Yemeklere, doğdukları ve yaşatıldıkları kentlerin, onları pişiren insanların ruhları sızar. Mutfaklardan yayılan her kokunun bize farklı bir yeri, bir insanı, bir anı hatırlatması bundandır...." harika resimler ve çok güzel tariflerle bezeli bir kitap.


Sefercelliye ( Etli ayva)

"500 Yıllık Osmanlı Mutfağı" kitabından yaptığım yemeği sizlere aktarıyorum.





Malzemeler

500 gr.koyun eti (iri kuşbaşı doğranmış)
3 adet orta boy ayva
1 kaşık bal
2 tatlı kaşığı şeker
3 kaşık tereyağı ( 45 gr)
150 gr.kuru kayısı
50 gr tatlı badem
Tuz

Yapılışı

Bademleri sıcak suda 15 dakika bekletip kabuklarını soyun ve ikiye ayırın.
Kuru kayısıları suya koyun yumuşayınca ikiye bölün.
Balı bir bardak ılık suda eritin.
Eti yıkayıp tencereye koyun,kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu ve yağını salmasını bekleyin.Et, suyunu saldıktan saldıktan sonra tencerenin kapağını açın ve orta ateşte kendi yağıyla kavurun.
Kavrulmuş eti tuzlayın.Ballı suyu ekleyin,ateşi kısın ve etler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Etler pişerken, ayvaların kabuklarını soyup çekirdekli sert bölümlerini temizleyin ve yarım ay biçiminde kalınca dilimleyin. Orta boy bir ayvadan sekiz dilim elde edilebilir.
Küçük bir tavada yağı eritip ayva dilimlerini hafif kızartın.
Ayva dilimlerini etlerin üzerine dizin 15-20 dakika daha kısık ateşte pişirin.
Yemeği ateşten almadan önce badem ve kayısıları ekleyin, bir iki taşım kaynatın. Yemeği servis etmeden önce 15 dakika kadar dinlendirin.

Ayvalı Bademli Pilav

Pilav tarifi " Anneanemin Mutfağı" kitabından.



Malzemeler

1 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı tuzsuz badem içi
1 kahve fincanı çekirdeksiz kuru üzüm
2 su bardağı et suyu
1\2 ayva
tuz,tarçın
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı

Bademleri suya koyup,kabuklarını ayıklayın.
Pirinci yıkayıp süzün
Tereyağını pilav tenceresinde eritin ve bademleri rengi değişene kadar kavurun, pirinçleri de bademlere ekleyerek 2 dakika daha çevirin
Badem iriliğinde doğranmış ayvaları ve üzümleri de ekleyin, tuzunu ayarlayın ve sıcak et suyunu ilave edin. Önce harlı ateşte, sonra hafif ateşte pişirin. Suyunu çekince üzerini bezle örterek 15-20 dakika demlendirin.
Servis yaparken üstüne tarçın serpin. Etlerle birlikte servis yapın.

03 Ocak, 2006

Tarçınlı top kurabiyeler ve milföy hamuruyla yaratılan tatlar...

Tanrım vakit ne kadar hızla akıp gidiyor inanamıyorum.Öylesine bir koşturmacanın içindeyiz ki nefes almadan hep bir yerlere yetişmeye çalışıyoruz. O kadar çok şey yapmamız gerekiyor ya da yapmak zorundayız ki şöyle rahatlamış bir vaziyette ayağımızı uzatıp 1 saat bile geçiremiyoruz. Ne yazık... Herşeyi yapmak istiyoruz ve hepsini de en iyi şekilde yapmak için çabalıyoruz. En iyi anne, en başarılı iş kadını, en iyi ve en becerikli eş , hem formda ama hem de her türlü tatlar yaratabilen iyi bir aşçı, en iyi arkadaş, en en en.... Hepimize kolay gelsin diyorum...

Tarçınlı top kurabiye







Mutfağında harikalar yaratan canım arkadaşım Gamze'nin tarçınlı kurabiyesinin yapımı çok kolay ve aynı pastane tadında, hem görünüm hem tat olarak.


Malzemeler

  • 1 paket tereyağı ( 250 gr.)
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı ceviz
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı buğday nişastası
  • 1 paket vanilya

Üstü için

  • 3 kaşık tarçın
  • 3 kaşık pudra şekeri

Yapılışı

Oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını pudra şekeri ile elle karıştırıyoruz. Ceviz, un ,vanilya ve nişastayı ekleyip yoğuruyoruz. Minik toplar halinde şekil vererek çok kızgın olmayan 170 derecelik fırında hafif pembeleşinceye kadar yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz. Tarçın ve pudra şekerini ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Top kurabiyeler soğuyunca tarçın ve pudra şekeri karışımına buluyoruz.

Bizim evde çikolata çok sevildiği için ben ayrıca bir kapta erittiğim bitter çikolataya da topların yarısını batırıyorum ya da üstlerine damlatıyorum.

Milföy hamuruyla yaratılan tatlar

Hazır milföy hamuru gerçekten çok kullandığım bir malzeme. Hazırladığım değişik şekillerdeki milföylerin içine değişik malzemelerle dolduruyorum. Bu milföyleri değişik iç malzemeleriyle çay saatlerinde kullanabilir ya da yemek davetlerinizde yemek öncesi içkinin yanında sunabilirsiniz.

Malzemeler

  • Milföy hamuru ( ihtiyaç kadar miktarını siz belirliyorsunuz)
  • Pınar labne peynir
  • Yeşil zeytin ezmesi
  • Sarımsaklı mayonez
  • Dereotu
  • Turşu
  • Somon füme

Yapılışı

Derin dondurucudan çıkarıp hafif yumuşattığımız milföy hamurunu unlanmış tezgahta çok inceltmeden biraz açıyoruz. Kurabiye kalıplarıyla şekiller yapıp üzerlerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında kabarıp kızarana kadar pişiriyoruz. İç malzemeleri milföyler piştikten sonra ortalarına ekleyerek servis yapıyoruz. Ben çay saatleri için 3-4 kaşık labne peynirinin içine 1-2 kaşık mayonez ve kıyılmış dereotunu ekleyerek ya da yeşil zeytin ezmesinin içine labne ve mayonez karıştırarak pişmiş milföylerin ortasını kaşık yardımıyla dolduruyorum ve dereotuyla süsleyerek servis yapıyorum. Yemek öncesinde servis yapacaksam ,içkinin yanına, salatalık turşusunu küçük kareler şeklinde keserek, labne ve mayonezle karıştırıyorum ve ince şeritler şeklinde kesilmiş somon fümelerin arasına koyarak somonları rulo yapıp pişmiş hamurların ortasına yerleştiriyorum.

Şekillerden birinin ortasını pet su şişesi kapağı ile çıkarıyoruz ve ortası boş parça üste gelecek şekilde üst üste koyup fırınlıyoruz.


01 Ocak, 2006

MUTLU YILLAR...

2006 yılının ilk gününde bu yılın herkese sağlık,mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum.

Havaların iyice soğumaya başladığı yılın bu zamanı mutfağımda cookieler ve değişik baharatlı kekler yapmaya bayılıyorum. Günlüğüme acaba hangi tariflerle başlasam diye düşünürken ve tabii blogumu kurana kadar uzun bir süre geçtiği için yılbaşı zamanı geldi bile. Mutfaklarımızı tarçın ve mis gibi cookie kokularıyla dolduralım. Özellikle çocuklar değişik şekillerde cookieler yapmaya bayılıyorlar ve tabii ki onları süslemeye… Bugün çok sevdiğim bir carrot cake tarifiyle başlıyorum günlüğüme . Yıllar öncesinde bir Amerikan dergisinden alarak içine ekler yaptığım bu nefis kek, gerçi kek demek doğrumu bilmiyorum çünkü harika bir kremayla kaplanıyor ve pasta gibi oluyor, benim en favori carrot cake tarifim. Tabii bu kek içine giren malzemelerle oldukça kalorili bir hale geliyor. Daha sonraki günlerde diyet yaptığınız zamanlarda yiyebileceğiniz daha düşük kalorili versiyonlarını da yazacağım. Tabii kilo malum genelde hepimizin derdi olduğu için güzel güzel pişiriyoruz ama sonrasında çok dikkat gerekiyor.


KREMA SOSLU HAVUÇLU KEK







2 cup un
1.5 cup şeker
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
3 cup rendelenmiş havuç
1 cup irice dövülmüş ceviz
1/2 cup kuru üzüm
1/2 cup soya yağı
4 yumurta

Un,şeker,karbonat,kabartma tozu ve tarçını karıştıralım. Bu karışıma robotta havucu,yağı ve yumurtaları ve en sonunda cevizi ve unlanmış üzümleri ekleyelim.
200 derecelik fırında 30-35 dakika bıçak sapladığımızda yapışmayacak şekilde pişirelim.

Kreması

1 paket pınar beyaz peynir
1/2 cup iyice yumuşatılmış tereyağı
2 çay kaşığı vanilya
1 paket dr.oetker pudra şekeri

Peynir,tereyağı ve vanilyayı iyice kabarcıklı hale gelene kadar çırpıyoruz ve pudra şekerini ekliyoruz.

Kekimiz ılınınca sosu üzerine sürüyoruz.

Bence havuçlu keki hemen yemek üzere yapmamak gerekiyor. Bu keki ikram etmeden önceki yaparak bekletmek gerekiyor. Sizde göreceksiniz ki kekin tadı giderek güzelleşiyor.

Google


Cursors