sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

30 Mart, 2006

Hindistancevizli pasta




Bu pastayı annemin arkadaş toplantısı için dün yapmıştım. Tarifi Family Circle dergisinden yıllar önce beğenerek tarif defterime eklemiştim. Çok gösterişli ve büyük bir pasta oluyor. Kek katları arasına krema sürülüyor ve her tarafı bolca hindistancevizi ile kaplanıyor. Ben ara katların birine önce çilek koymayı düşündüm ama sonra vazgeçtim. Çilekleri sadece süs olarak kullandım...

Hindistancevizli pasta

Malzemeler

( Kek için)

1 paket 250 gr.lık tereyağı ( oda sıcaklığında)

2 su bardağı şeker

5 yumurta

3 su bardağı elenmiş un

1 paket kabartma tozu

1 1\4 su bardağı süt

1 paket vanilya

Malzemeler

( Kreması için)

2 yumurtanın beyazı

1 1\2 su bardağı şeker

1\2 çay kaşığı tuz

1\2 su bardağı su

1 yemek kaşığı bal

1 paket vanilya

Hindistancevizi

Yapılışı

Fırını önceden 180 dereceye ayarlıyoruz. 24 cm.lik 3 kelepçeli kek kalıbını yağlayıp unluyoruz. Kalıp sayınız az ise kekleri tek tek pişirebilirsiniz.

Tereyağını mixerla krema haline gelinceye kadar çırpıyoruz. Şekeri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Yumurtaları teker teker ve her seferinde iyice çırparak ekliyoruz.

Un ve kabartma tozunu karıştırıp, yukarki karışıma süt ve unu dönüşümlü ekliyoruz( unla başlayıp unla bitecek şekilde). Vanilyayı ekliyoruz.

Kek karışımını eşit olarak 3 kek kalıbına döküp, 180 derecede 25 dakika ya da ortalarına bıçkla baktığımızda bulaşmayana kadar pişirip soğutuyoruz.

Kremanın yapılışı

Yumurta beyazlarını, şekeri,tuzu, suyu ve balı bir tencerede karıştırıyoruz ve çok kısık ateşin üzerine koyup el mixerıyla devamlı karıştırıyoruz yaklaşık 7 dakika kadar. Ateşin çok kısık olması gerekiyor ki yumurta beyazları hızlı pişmesin... Çırpma sonucu krema katı hale gelip üstünde küçük tepecikler oluşmaya başlıyor.

Kremayı ara katlara sürüp hindistancevizi döküyorsunuz dilediğiniz miktarda . En üst kata da ve kekin yan kısımlarına da krema sürüp dilediğiniz miktar hindistancevizi ile kaplıyorsunuz.

28 Mart, 2006

Radika ,rengarenk salatam ve Amasya gezimiz...


Haftasonu kızımın basketbol turnuvasını izlemek amacıyla ailecek yollara düştük. Yıldız kızlar basketbol bölge turnuvası bu sene Amasya'da yapıldı. Bu tarihi güzel şehre bir vesileyle gittiğimiz için çok mutluyum. Gördüğümüz doğal ve tarihi güzelliklerden gerçekten etkilendik. Tarihi çok eskilere dayanan bu şirin şehrimiz tarihi birçok eserle bezenmiş .Çok eski çağlardan günümüze gelen tüm eserlerin sergilendiği harika bir müzesi var. Şehrin ortasından Yeşilırmak geçiyor ve ırmağın kenarında eski tarihi evler dizilmiş sıra sıra... Bu evlerin çoğu restore edilmiş. Kaldığımız otelden şehri kuşbakışı tepeden görme şansımız oldu. Karşıda yükselen dağın eteklerinde Kral mezarları, biraz aşağısında yeşilırmak ve tarihi Amasya evleri...Ayrıca yöresel yemekleri de tatma fırsatımız oldu. Tokat kebabı, keşkek, baklalı yaprak sarma yediklerimden bazıları... Bu yediklerimden sadece Tokat kebabını görüntüleme şansım oldu.Amasya'da sadece 24 saat geçirebildik ne yazıkki ve bunun bir kısmında da oğlum rahatsızlandı ama yine de herşey çok güzeldi. Seyahatleriniz sırasında bir vesileyle Amasya'yı da ziyaret edin derim .



Bahar tüm renkleriyle şehirde bile olsak bizi sarmalamaya başladı. Eve dönerken alışveriş yaptığım manav bile bugün farklı göründü gözüme. Rengarenk otlar, kıpkırmızı nefis domatesler ... İşte radikaları da bizim manavdan aldım. Şimdi tam mevsimi radikanın... O kadar güzeller ki normalde haşlayıp zeytinyağı ve limonla yediğimiz radikayı bugün kıvırcık, taze sarımsaklar, aysberg ile salatanın içine doğrayıp çiğ olarak tükettik, üzerine de bolca sızma zeytinyağı ve limonla birlikte...Çocuklar bile büyük keyif aldılar bu salatadan. Bu çok şifalı ve faydalı bitkiyle henüz tanışmadıysanız bence hemen denemenin en güzel zamanı...





Kara Hindiba (Taraxacum officinale), Arslandişi ve Radika adlarıyla da tanınır. Nisan ve Mayısta tüm tarla kıyılarında, çayırlarda ve çimenlerde çiçeklenir. Her yıl bu çiçek halısını büyük bir zevkle izleriz. Bu tür, sarı çiçekli, çok yıllık, süt taşıyan küçük bitkilerdir. Yapraklar rozet halinde tabanda toplanmış olup, kenarları derin loblu ve dişlidir.

Bitkinin tümü şifalıdır. Kara Hindiba'nın en önemli iki özelliği, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında oldukça başarılı oluşudur. Karaciğeri en olumlu etkileyebilen bitkilerden biridir. Günde yenilen 5-6 çiçek sapının, kronik karaciğer iltihaplarında iyileşme sağlayabilir . Bu saplar şeker hastalığına da iyi gelebilir. Şeker hastaları bu saplardan günde 10 tane kadar, bitki çiçekli olduğu sürece yiyebilirler. Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirebilirler. Mide sıvılarını düzene sokar ve mide de birikmiş maddeleri temizler. Taze çiçek sapları karaciğer ve safrakesesinin çalışmalarını düzenler. Hindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeleri de içerir. Kan temizleyici etkisi sayesinde, romatizma ve gut hastalıklarında da yardımcı olabilir. Hindiba kökü, çiğ yenildiğinde veya kurutulup çay biçiminde kullanıldığında, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı, ter ve idrar söktürücü ve canlandırıcı etkilere sahiptir. Bu kökler kanı inceltir ve kanın koyu olması halinde başarıyla kullanılabilir. Eski bitki kitapları, hindiba yapraklarının ve köklerinin kaynatılarak, suyunun kozmetik olarak kullanıldığını yazıyorlar. Kadınlar gözlerini ve yüzlerini onunla yıkıyor ve böylece saf bir görünüm kazanabileceklerine inanıyorlardı. Bu bitki, kış dinlenmesine çekilen bitkilerden değildir ve yaprakları kar altında bile gelişir. (Kaynak bitkisel- tedavi.com)

24 Mart, 2006

Onion rings ( kızarmış soğan halkaları)


Kızartma artık hemen hemen hiç yapılmıyor evde. Ancak bazen cuma akşam menüsünde bazı kuralları yıkabiliyoruz. Soğan ve sarımsak bizim evin favori sebzeleri. Tüm yemekler ve soslarda bolca kullanıyorum ikisinide... Bugün de akşam etin yanında hepimizin çok sevdiği onion rings yaptım... Çıtır çıtır çok güzel oluyorlar...

Onion rings

Malzemeler

3-4 adet büyük soğan ( ayıklanmış)

1 su bardağı un

3\4 su bardağı maden suyu

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yumurtanın akı

tuz

Yapılışı

Soğanların kabuklarını soyduktan sonra kalın halkalar halinde dilimliyoruz. Dışında 2 sıra soğan kalacak şekilde soğanların iç kısımlarını çıkarıyoruz. Tüm soğanlarımızı bu şekilde hazırlıyoruz. İçleri kullanmadığımız için ben onları küçük yemeklik doğrayıp buzdolabı poşetine koyup deep freeze kaldırıyorum. Başka bir yemek yaparken kullanılmak üzere...


Yumurta akını tuzla kar haline gelip katılaşana kadar mixerda çırpıyoruz.

Un, maden suyu, sıvıyağ,tuz ( ben çeşni tuz ve hardal tozu kullanıyorum) mixerda çırpıyoruz ya da elde telle hızlıca iyice karıştırıyoruz. Koyuca boza kıvamına gelmesi gerekiyor. Elle çırpılmış yumurta akını ekliyoruz. Soğan halkalarını bu karışıma iyice bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.

Mutlu, sağlıklı ve güzel bir haftasonu dileklerimle...

23 Mart, 2006

Armutlu çikolatalı kek



Bugün izinliyim. Çalışan biri olarak yapmak istediğim pek çok uğraşıma vakit ayıramıyorum. Evde olabildiğim günlerde o kadar mutlu ve şaşkın oluyorum ki... Yapamadığım herşeyi yapmak isteyip pek azını yapabilmeyi beceriyorum... Bugün birçok yapılacak işin arasında, mutfağa olan aşırı ilgim beni çay saatine bir kek pişirmekten alıkoyamadı !... Sıkça pişirdiğim ve tadını gerçekten çok sevdiğim armut, çikolata ve mısır unuyla yapılan bir kek pişirdim kahve ve sohbet keyfi için...Bu tarifin defterime nereden geldiğini bilmiyorum. Blogumu kurmadan önce tariflerin kaynağı konusunda bugünkü kadar hassas değildim. Her türlü tarife ve değişik mutfak önerilerine o kadar meraklıyım ki bana ilginç gelen herşeyi, değişik tarifleri, nerde olursam olayım çantamdaki defterime muhakkak not alırım ve sonrada denemek üzere tarif defterime geçiriririm. Bu malzemeleri nedeniyle ilgimi çeken bir tarif olabilir, sofra dekorasyonu, bir takı, bir yemek süslemesi, pasta süslemesi vs. olabilir. Dolayısıyla defterimde biriken onlarca tarifin bazılarının kaynağını bilemiyorum. Tıpkı bu tarifte olduğu gibi...

Armutlu çikolatalı kek

Malzemeler

4 yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

2 dolu çorba kaşığı tereyağı( eritilmiş)+ 1\2 su bardağı soyola ( veya sıvıyağ)

1 su bardağı mısır unu

1 1\2 su bardağı elenmiş un ( mısır unuyla karıştırılacak)

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

1\2 kare paket bitter çikolata( 40 gr.) ( ince doğranacak)

1\2 su bardağı kuru üzüm( 1 kaşık unla bulanacak dibe çökmesin diye)

Üstü için

2 armut ( ince dilimlenecek)

3 yemek kaşığı esmer şeker+1 çay kaşığı tarçın+ 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
( Bu karışım yerine sadece toz şeker ya da dilediğiniz kadar esmer şeker kullanabilirsiniz)

Yapılışı

Fırını 170 dereceye ayarlıyoruz. 26 cm'lik kelepçeli kek kalıbımızı yağlayıp 1 yemek kaşığı mısır unu serpip kaplıyoruz. Yumurtaları çırpıyoruz. Şekeri ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Yağı ekledikten sonra kabartma tozu karıştırılmış unu ve tuzu karıştırıp çırpıyoruz. Çikolata ve üzümü elle karıştırıyoruz. Yağlayıp unladığımız kalıba hamuru döküyoruz.

İnce dilimlediğimiz armutları hafifçe bastırarak hamurun üzerine diziyoruz. Üzerine esmer şeker,tarçın, ceviz karışımını ya da isteğinize göre sadece şeker dökerek 170 derecede 45-50 dakika pişiriyoruz.

21 Mart, 2006

Apple pie...


Elma ile yapılan tüm hamurişleri favorim. Apple pie' da en sevdiğim elmalı tatların başında geliyor. Canım Gamzeciğim de Amerikan tariflerinin birçoğunu deneye deneye apple pie tarifini bu son haline getirmiş... Ne zaman bu payı pişirsem herkes bayılıyor... Geçen gün Derin'in doğumgününde de çok beğenildi ve herkes tarifi sordu. Birkaç gün gecikmeli yazıyorum. Elmalı tatlar sevenlere muhakkak deneyin derim...

Bu payı yaparken en önemli kısım kelepçeli kek kabının ölçüsü ve kalıbın alt kısmının ve yanlarının yağlı kağıtla kaplanması. Aksi halde elmalar pişerken yanlara ve dibine yapışır sonuç bir felaket olabilir. Kelepçeli kek kalıbınız en fazla 24 cm olmalı eğer benimkiler büyük küçüğü yok diyorsanız hamuru iki ölçü yapmanız gerekebilir çünkü hamur kabı kaplamaz az gelir.


Apple pie

Malzemeler

Hamuru için

200 gr. un

140 gr. margarin

1 çay bardağı pudra şekeri

1 yumurtanın sarısı

1 paket vanilya

İçi

4 büyük elma ( küp küp kesilecek)

1 su bardağı şeker

limon suyu (elmalar kararmasın diye üzerlerine 3-4 yemek kaşığı sürülecek)

2 dolu yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı buğday nişastası

Yapılışı

Fırını 200 derceye ayarlıyoruz. Hamurun malzemelerini karıştırıp, yoğuruyoruz ve ikiye ayırıyoruz. Yağlı kağıtla kelepçeli kabın tabanı için ayrı bir parça ve yanları için kesilen ayrı parçalarla kaplıyoruz. Hamurun yarısını elimizle kalıbın tabanına iyice yayıyoruz ve yanları da yükseltip elimizle şekillendiriyoruz. Hamur çok ince bir hal alıyor merak etmeyin.

İç malzemelerini karıştırıp bu hamurun üzerine yayıyoruz. Kalan hamuru da elimizle incecik bastırıp açarak yuvarlak bir parça haline getirip elmaların üstüne koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30- 40 dakika pişiriyoruz

20 Mart, 2006

Çikolatalı cupcake


Haftasonu yaptığım cupcakelerin tariflerini bugün yazıyorum. Yıllar önce bir Amerikan dergisinden tarifini aldığım cupcake ve kreması çok lezzetli ve hafif oluyor. Rengarenk bonibonlar , değişik şekerlemeler ve çikolatalarla çocukların favorisi...


Çikolatalı cupcake

Malzemeler
( 24 adet)

2 1\4 su bardağı un

2\3 su bardağı kakao

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karbonat

1\2 paket kabartma tozu

1\2 su bardağı tereyağı ( oda sıcaklığında yumuşamış olacak)

1 su bardağı şeker

1 paket vanilya

2 yumurta

2 yumurtanın beyazı

1 1\4 su bardağı süt

Yapılışı

Fırını önceden 200 dereceye ayarlıyoruz. Muffin kalıplarının içine kağıt pasta altlarından koyuyoruz.

Un, kakao, tuz, karbonat ve kabartma tozunu bir kapta karıştırıyoruz.

Tereyağı, şeker, vanilyayı çırpıyoruz. Bütün yumurtaları ve yumurta beyazlarını tek tek her seferinde iyice çırpıp karıştırarak ekliyoruz. Un karışımını ve sütü bir miktar un bir miktar süt olmak üzere ve en son un karışımını katmak üzere ekliyoruz. Her bir kağıt kek kalıbının içine yaklaşık 1\4 bardak kadar kek hamurundan koyuyoruz.

200 derecede yakalşık 25 dakika ya da kürdan batırınca temiz çıkıncaya kadar pişiriyoruz.

Kremalarını sürmeden önce cupcakeleri soğutuyoruz.

Cupcake frosting

1\2 su bardağı tereyağını mixerda krema haline gelene kadar çırpıyoruz. İçine azar azar elenmiş 6 su bardağı pudra şekerini katıyoruz. 1\4 su bardağı süt ve 1 paket vanilya ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. 1 çay kaşığı tuz atıyoruz. Dilediğimiz rengi yapabilmek için gıda boyası ekliyoruz ve şekerlemelerle süslüyoruz.

19 Mart, 2006

Tatlı lor poğaçası...


Bugün esasında Derin'in doğumgünü için hazırladığım ve herkesin ne zaman yapsam çok beğendiği apple pie tarifini vermeyi planlıyordum ancak pazar günü kahvemizin yanına yaptığım İnci'nin spesyallerinden lorlu poğaçaları yapınca o kadar güzel oldular ki bugün taze taze onları yazayım dedim. Haftaiçi de doğumgünü cupcake tariflerini ve apple pie'da yazacağım, resimleri ve tüm hazırlıkları tamam çünkü.

Bugün için yaptığım bu lorlu poğaçaların lezzetleri inanılmaz... Hamur çok gevrek ve içi krema haline gelmiş lorla dolu... Muhteşemler, denemenizi tavsiye ederim inanılmaz bir tat...

Lorlu Kurabiye

Malzemeler
( 14 adet )

200 gr tereyağı ( orjinal tarif böyle, ben 100 gr. tereyağı ve kalanı sıvıyağ koydum çok güzel oldu)

125 gr. yoğurt ( 1\2 su bardağı)

400 gr. un

İç malzemesi

250 gr. tuzsuz lor peynir

250 gr. şeker

Karıştırılıp en az bir gece buzdolabında bekletilecek. Ben 3-4 gün önce yapmıştım içi, poğaçaları yapmaya fırst olmayınca kaldı ama tadı çok güzelleşmişti durdukça.

Yapılışı

Fırın 190 dereceye ayarlanır. Fırın tepsisisi yağlı kağıtla kaplanır.Hamurun malzemeleri karıştırılır ve iyice yoğrulur. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alınır ve elle unlu tezgahta yuvarlak açılır, içine lor konup üstten kapatılır. 190 derecede üstü kızarana kadar pişirilir. Poğaçalar ılıkken üzerine bolca pudra şekeri serpilir.




17 Mart, 2006

DOĞUMGÜNÜ İLK HAZIRLIKLAR....



Yarınki kardeşimin kızının doğumgünü partisine hazırladığım ilk tatlı cikolatalı cupcake'ler oldu. Çocuklar bu rengarenk süslere bayılıyor üstelik içleri nefis çikolatalı kek. Resimleri koyabiliyorum ancak... Tarifleri Pazartesi gününe verebileceğim ...

16 Mart, 2006

Çikolatalı kekli muhallebi




HAFTASONUNUZUN BU ÇİÇEKLER GİBİ GÜZEL GEÇMESİ DİLEKLERİMLE !.....


Eve dün aldığım bu çiçekler muhteşem kokularıyla baharı evimize getirdiler. Güzelliklerini paylaşmak istedim çektiğim resimleriyle...

Bugün akşam esasında tembelliğim üstümdeydi. Birşey yapmadan miskince televizyon kanallarını zaplamayı özlemişim... Muhakkak bir film yakalarım diye düşünürken canım dostum İnci aradı. Yarına çok kalabalık misafiri varmış ve tatlı tarifi almak için aramıştı. Arkadaşları öğlen yemeğine geliyorlardı ve akşama kadar oturuluyordu . Dolayısıyla çay saati için de bir şeyler hazırlamak gerekiyordu. Bir çeşit tatlıyı yapmayı zevkle gönüllü olarak üstlendim. Hemen sevgili Sevin'den tarifini aldığım bu harika tatlıyı yapmaya karar verdim. Bu tatlının altı harika lezzetli bir kek üstü ise kremşantiyle karıştırılmış muhallebiyle kaplanıyor. Tatlı iyice soğuduktan sonra dilimleniyor ve üzerine çikolata sos dökülüyor ve dövülmüş badem,fındık ile süslenerek servis yapılıyor. Çektiğim resimlere bakmayın tatlının hakkını hiç veremediler çünkü yarın misafire çıkacağı için dilimlenmiş , sos dökülmüş badem serpilmiş ve taze çileklerle servisi yapılan bu halini gösteremedim maalesef ama yakında bir kere daha yapılır muhakkak ve o zaman resimlerini yine koyarım.


Çikolatalı kekli muhallebi



Malzemeler
(Kek için)

2 yumurta

2 1\2 kahve fincanı şeker

1\2 su bardağı soyola veya sıvıyağ

1\2 su bardağı süt

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

2 paket vanilya

3 çorba kaşığı kakao

Keki ıslatmak için

1\2 su bardağı süt

1\2 su bardağı su

1 tatlı kaşığı nescafe

1\2 kahve fincanı pekmez

Hepsi karıştırılır.

Malzemeler

( Muhallebi için)

1\2 litre süt

1 1\2 kahve fincanı un

1 1\2 kahve fincanı toz şeker

1 paket kremşantiy ( 1 bardak sütle üstündeki tarife göre yapılıyor)
( Kremşantiy kutusundan çıkan poşetlerden bir tanesi kullanılacak)


Çikolata sos

1 paket Dr. Oetker çikolata sosunu 600 ml. sütle yap.

Yapılışı

Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz.

Ben önce muhallebiyi pişiriyorum çünkü soğuması gerekiyor.

Süt,un ve toz şeker pişirilir ve soğumaya bırakılır. Katı bir muhallebi oluyor.

Keki yapmak için yumurta ve toz şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Vanilya eklenir.Yağ ve süt eklenir. Kabartma tozu unun içine karıştırılır. Un ve kakao da eklendikten sonra en büyük boy yağlanmış dikdörtgen borcama dökülür 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir. Sıcakken üstüne ıslatmak için hazırladığımız karışım dökülür.

Hazırladığımız kremşantiy ve soğuyan muhallebi mixerda karıştırılır. 10- 15 dakika dolapta bekledikten sonra kekin üzerine dökülür.

Servis yapılırken kare dilimler kesilir tabaklara konur ve çikolata sos zig zag şeklinde dilimin üzerine gezdirilir ve badem, fındık ile kaplanır ve taze çileklerle sunulur.

15 Mart, 2006

Çıtır fırın patates


Bugün çocuklara akşam yemeği için tavuk yapmıştım. Yanına çıtır fırın patates yapmaya karar verdim. Bu aralar patateslerin de tadı harika olduğu için öğünlerde sık sık kullanıyorum.

Çıtır fırın patates

Malzemeler

3 büyük patates ( yuvarlak ince dilimlenecek)

1 adet büyük soğan ( ince ince çintilmiş)

3 yemek kaşığı un

1 1\2 su bardağı süt

1\2 bardak rendelenmiş eski kaşar

1\4 bardak parmesan peyniri

200-250 gr karnıbahar ( çiçeklerine ayrılmıış ve küçük küçük doğranmış)

1\2 su bardağı mısır gevreği ( robotta çekilmiş)

Yapılışı

Fırını önceden 200 dereceye ısıtıyoruz. Pişirme kabımızı yağlıyoruz.

Bir kapta 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 kaşık zeytinyağını eritip unu ekliyoruz ve kavuruyoruz. İstediğimiz miktarda tuz, karabiber sarımsak tozu ekliyoruz. Sütü de ekleyip koyulaşana kadar karıştırıyoruz. Peynirleri karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz.

Diğer bir kapta ince doğranmış soğanı çok az suyla kavuruyoruz.

Patateslerin her tarafını tuzla ovalıyoruz ve yağlanmış fırın kabının en altına diziyoruz. Bunun üzerine soğanı yayıyoruz. Üstüne karnıbaharı yayıyoruz ve peynirli sosla üstünü kaplıyoruz. Aleminyum folyoyla kabın üstünü kapatıp 45 dakika pişiriyoruz. Aleminyum folyoyu kaldırıp mısır gevreğini en üste serpeleyip 10 dakika daha üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

13 Mart, 2006

Çikolataya batırılmış kurabiyeler...


Kardeşim'in kızı dünyalar tatlısı Derin'imin yaşgünü bugün. Aile arasında küçük bir kutlama var babası şehirdışında olduğundan. Esas kutlama haftasonuna ve haftasonundaki büyük partiye bende katkıda bulunacağım. Bugünkü ufak çay saatine çikolataya batırılmış kurabiyeler yaptım. Pasta süsleme kursunda öğrendiğim bir şekli uyguladım tarifi yaparken . Tarifi Özge Hanım verdi. Bu kurabiyelerin hamurunu yaptıktan sonra sıkma torbasına konuyor ve büyük yıldız uçla şekil veriliyor. Piştikten sonra yarısı çikolataya batırılıyor.

Çikolataya batırılmış kurabiyeler

Malzemeler

( 20 adet)

100 gr. tereyağı ( oda sıcaklığında iyice yumuşayacak)

40 gr. pudra şekeri ( 3 silme yemek kaşığı)

2 yumurta sarısı

1 paket vanilya

1 su bardağı un ( 125 gr.)

Sosu için

100 gr çikolata

30 gr tereyağı

Tereyağı ve çikolatayı birlikte benmari usulü ya da mikrodalgada eritiyoruz.

Yapılışı

Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz. Tereyağı ve şekeri mixerda kreme haline getiriyoruz. Yumurta sarılarını teker teker ekliyoruz ve vanilyayı koyuyoruz. Elenmiş unumuzu elle ekliyoruz . Pürüzsüz bir hamur haline getiriyoruz.

Sıkma torbasına hamuru doldurup, yıldız uçla 6 cm. uzunluğunda dalgalı şekiller yapıyoruz. Fırında 12 dakika pişiriyoruz. Kurabiyeler soğuyunca yarılarına kadar çikolataya batırıyoruz.


Süslü püslü çikolatalı kekim...


Haftasonunda, pasta süsleme kursunda öğrendiğim teknikleri uygulama amaçlı bir girişimde bulunmuştum. Sevgili blogger arkadaşım Sibel kekime süslü püslü kek demişti ve bu benim çok hoşuma gittiğinden keke bu ismi verdim. Tarif Özge Hanım'dan. Kek çok lezzetli ıslak bir kek... Ben üstünü buttercream ile süsledim mecburen ama buttercream gerçekten çok fazla yağ içeriyor, sadece yağ ve pudra şekeri ile yapılıyor. Dolayısıyla keki yaptıktan sonra sade haliyle yiyebilir ya da 80 grlık bir paket bitter çikolata ve 1\2 paket krema karışımıyla kaplayabilirsiniz tercih size kalmış... Yanında taze çileklerle harika oluyor...

Çikolatalı kek

Malzemeler

225 gr. tereyağ ( 125 gr. tereyağ kullandım kalanını Soyola ile tamamladım)

2 su bardağı toz şeker ( 410 gr.)

1 paket vanilya

4 yumurta

2 1\2 su bardağı un ( 375 gr.)

1 paket kabartma tozu

90 gr. kakao ( 9 tepeleme yemek kaşığı)

350 ml. buttermilk*

( *buttermilk yapmak için sıvı ölçüsü kaba önce 4 yemek kaşığı sirke koyuyorsunuz üstüne ılık süt ekleyip 350 ml.'ye tamamlıyorsunuz. Süt kesilecek ve bunu kekte kullanıyoruz )

Yapılışı

Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz. 25 veya 26 cm.lik kek kabını yağlayıp, toz şekerle kaplayarak hazırlıyoruz.Yağ ve toz şekeri krema haline gelene kadar çırpıyoruz. Vanilyayı ekliyoruz. Yumurtaları teker teker bu karışıma ekliyoruz.

Un, kabartma tozu ve kakaoyu birlikte eleyerek bir kaba koyuyoruz.

Yumurtaları ekledikten sonra un karışımını elle karıştıracağız. Bir kaşık buttermilk, bir kaşık un karışımı şeklinde tüm buttermilk ve un karışımını elle karıştırdıktan sonra 180 derece fırında yaklaşık 1 saat kadar pişiriyoruz.

12 Mart, 2006

İlk süsleme denemeleri...



Bugün pasta süsleme kursumun ilk uygulamalarını yaptım evde. Henüz daha krema boyamalarımız gelmediğinden beyaz renkli kremayla süsledim. Kremaya renk vermek için jöle boyalar kullanılıyor. Bu boyaları Ankara'da bulamadığımızdan İstanbul'a ısmarlandı. Ben evdeki toz gıda boyasından kullanayım dedim ancak sonuç facia oluyor... O yüzden beklemek gerek. Pastart Özge Hanım'ın verdiği lezzetli çikolatalı kek üzerine ilk denemeleri yaptım. Tarifleri yakında yazacağım ...

11 Mart, 2006

Ispanaklı lorlu rulolar


Bugün pasta süsleme kursumun ikinci haftasını da tamamladım. Gerçekten çok zevkli, eğlenceli ve faydalı bir kurs. Gitmeyi düşünüyorsanız hiç durmayın derim. Kurs bitiminde çocuklarınıza, konuklarınıza ve tanıdıklarınıza harika pastalar, kurabiyeler hazırlayabilirsiniz ve yaptıklarınızı da rengarenk süsleyebilirsiniz... Yarın harika bir çikolatalı kek yapıp yeni öğrendiğim süsleme teknikleriyle süsleyip sizlerle paylaşacağım. Pazar günkü kahve çay keyifleri için iyi olacağını düşünüyorum...

Ispanaklı lorlu rulolar

Bugün çay saatinde evde ıspanaklı rulolar vardı. Bir gün önce çocuklara ıspanak yemeği yapmıştım. Ispanağın bir kısmını bugüne ayırmıştım. Ruloların hamurunu da bir gün önceden hazırlayıp buzdolabına koymuştum. Eğer bir gün önce hamuru yapacak vakit yoksa hamuru sabahtan hazırlamak da yeterli.

Malzemeler
( Hamur için)

1 1\2 su bardağı un

125 gr. tereyağı

1\2 bardak süt

1\2 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı sirke

İç malzemesi

250 gr ıspanak

1 adet taze yeşil soğan ( ince kıyılmış)

1\2 bardak lor peyniri

1\4 bardak parmesan peyniri

Üstüne sürmek için

1 yumurta

1 yemek kaşığı su

Yapılışı

Un, tereyağı, süt ve sirkeyi karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Eğer hamur cıvık olursa az az un katabiliriz kulak memesi yumuşaklığına getirene değin ( unun cinsine göre bazen hamurun yumuşaklığı farklı olabiliyor).

Fırını 180 dereceye ayarlayıp, fırın tepsisisini yağlı kağıtla kaplıyoruz.

Ispanağı ince doğrayıp teflon tavada ince doğranmış taze soğanla ve 1 kaşık zeytinyağı ile pişiriyoruz. Soğutuyoruz. Lor peyniri ve parmesan peynirini karıştırıyoruz.

Hamuru dolaptan çıkarıp iki parçaya ayırıyoruz ve unlanmış tezgahta iki tane dikdörtgen şeklinde açıyoruz. Ispanaklı iç malzemeyi de ikiye ayırıyoruz. Çatalla çırptığımız ve su eklediğimiz yumurtayı dikdörtgen hamurlara fırçayla sürüyoruz. Malzemeyi hamurların üzerine yayıyoruz ve dikdörtgeni geniş tarafından rulo yapıp 2 parmak eninde parçalar kesiyoruz. Kestiğimiz parçaları tepsiye yan yatırarak diziyoruz ve üzerlerine fırçayla kalan yumurtaları sürüyoruz. Fırında kızarana dek pişiriyoruz.

09 Mart, 2006

Çatal çörekler


Yine Melis'in bir seçimi var bugün. Sabah okul koşuşturması bazen tam bir kahvaltıyı imkansız kılabiliyor. Kızım sabah için peynirle birlikte atıştırabileceği tuzlu bir tat istedi. En sevdiğim kitaplarımdan Beyaz Fırın'ın çatal çöreklerini yaptık... Çatal çörekler, yanında güzel bir parça peynir ve mis kokulu demlenmiş çay harika değil mi... Denemenizi tavsiye ederim.

Çatal çörekler

Malzemeler

( 8 adet çörek çıkıyor)

125 gr. tereyağı ( oda sıcaklığında yumuşamış)

2 su bardağı un ( 250 gr.)

1\2 paket Dr. Oetker instant maya ( 5 gr.)( orijinal tarifte 15 gr yaş maya diyor evde olmadığı için kuru maya kullandım)

1 tatlı kaşığı tuz

1\2 tatlı kaşığı mahlep

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 \2 çay bardağı ılık su

üstü için

1 adet yumurta +1 adet yumurtanın sarısı

çörekotu

Yapılışı

Toz mayayı yarım çay bardağı ılık suya karıştırıp, şekeri ekliyoruz. Biraz kabarana dek bekliyoruz. Unu bir kaba koyup ortasını açıyoruz ve yağı,maya karışımını , tuzu, mahlepi ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamur unun tipine göre biraz sert olursa çok az su ilave edebiliriz. Hamuru yarım saat oda sıcaklığında bekletiyoruz.




Fırını 220 dereceye ayarlıyoruz. Hamuru 70'er gr.lık( küçük bir mandalina büyüklüğünde) porsiyonlara ayırıyoruz. Her porsiyondan 15 er cm.lik üç adet çubuk elde ediyoruz. Bu çubukları uç kısımlarından birleştiriyoruz. Yağlı kağıt kapladığımız fırın tepsisine dizip üzerine çırpılmış yumurtaları sürüp, çörekotuyla süslüyoruz. 1 saat kadar oda sıcaklığında mayalandıktan sonra 25 dakika fırında pişiriyoruz.

08 Mart, 2006

Kadınbudu köfte....


Bugün kızımızın madalya törenindeydik, basketbolda yıldız kızlarda okul takımı ( TED Ankara Koleji ortaokul takımı) Ankara birincisi oldular. Önlerinde bölge turnuvası var. Anne baba olarak gurur duyduk. Bugün velhasıl her güzellik bir arada oldu. Kadınlar günümüzde yavrularımız bize en güzel hediyeyi verdi ve birincilik sonrası annelere sunulan çiçeklerimizi de alarak kat kat mutlu olduk. Sağolun çocuklar....



" Kadınlar günümüz kutlu olsun".


st patrick's day images




Bu hafta blogda yayınlanan yiyecekleri Melis belirliyor. Hergün canının çektiği şeyleri söylüyor ve bende yapıyorum. Dolayısıyla işim bu hafta çok kolaylaştı diyebilirim. Ne yapsam diye düşünme derdi yok, harika... Bugün için en sevdiği yemeklerden biri olan kadınbudu köfteyi seçmişti. Kadınbudu köfteyi canım anneannem İsmoş'un tarifiyle yaparım her zaman. Benim yemek yapma merakımın kaynağıdır tonton İsmoşum. Öyle güzel yemekler yapardı ki , benim merakımı da bilir, bana püf noktalarını öğretir ve mutfağını savaş alanına çevirmeme rağmen hiç birşey söylemeden desteklerdi beni küçükken. Şu anda 95 yaşında ve hep yanımda olur inşallah...Kadınbudu köfte de İsmoşumun tariflerinden biri...




Kadınbudu köfte

Malzemeler

600 gr. kıyma

1 büyük soğan

1\2 demet maydanoz ( ince kıyılmış)

1\2 su bardağı pirinç

1 su bardağı eski kaşar ( rendelenmiş)

Kızartmak için

2 yumurta

Un

Yapılışı

Kıymayı iki eşit parçaya ayırıyoruz. Yarısını ( 300 gr.) ince kıyılmış soğanla suyunu iyice çekene kadar kavuruyoruz. Ben yağ koymadan çok az suyla soğanı kavurup kıymayı ekliyorum. Kıymanın yağı yeterli oluyor. Kavurduğumuz kıymayı soğumaya bırakıyoruz.

Yarım su bardağı pirinci haşlayıp ( az suyla haşlıyorum ) makarna haşlar gibi, üzerine soğuk su döküp süzgeçten geçiriyoruz. Pirincin suyunu elle sıkıyoruz.

Çiğ kıyma, kavrulmuş kıyma, kaşar rendesi, pirinç, tuz, karabiber, maydanoz hepsini güzelce karıştırıp köfte şekli veriyoruz.

Yumurtaları çırpıp, köfteleri önce una güzelce bulayıp sonra yumurtaya bulayıp kızartıyoruz.

07 Mart, 2006

Tonlu patates köftesi ve Yiyorum Büyüyorum


Geçen gün sabah Zümrütten bir mail aldım. İnternette gezerken sweet kitchen'a rastlamış ve merhaba demek istemişti. İkimiz de TED Ankara Koleji mezunuyduk ve böylece tanıştık.Ben Zümrüt'ün çocuklara yönelik bir yemek kitabı yazdığını o zaman öğrendim. Kitaptaki yemekleri çocuklara yapmaya başladım, çocuklar zevkle yediler ( tabii bu arada büyükler de...). Tarifler çok pratik ve lezzetli . Burada " Yiyorum Büyüyorum"'dan tarifini vereceğim tonlu patates köftesi çocukların akşam menüsüydü ve maalesef bana sadece küçücük tadımlık bir parça kaldı...

Tonlu patates köftesi

Malzemeler

1 küçük kutu yağsız ton balığı ( evde zeytinyağında olan vardı, süzüp kullandım)

5-6 yemek kaşığı patates püresi

galeta unu

Yapılışı

Önceden hazırlanan soğutulmuş koyu kıvamlı patates püresinin içerisine suyu süzülmüş ton balığı eklenip karıştırılır. ( Ben 1 büyük haşlanmış patatesi ezip biraz tuzladım ve 1 kaşık zeytinyağı karıştırıp yaptım püreyi, bence büyükler için yapıyorsak baharatlar eklenerek harika olabilir!...)

Yuvarlanıp şekil verilir

Galeta ununa bulanıp önlü arkalı kızartılır.

Bebeklik dönemi ertesi büyükler gibi beslenmeye başlayan çocuklar daha önce tatmadıkları görüntüsü, kokusu farklı olan yemekleri denemek konusunda istekli olmayabilirler. Yemek reddetmek, sürekli aynı yemeği yemek istemek, yemek yemenin süresini uzatmak annelerin 2-3 yaş döneminde yaşadıkları problemlerdendir. Hareketli ve bol sancılı bu çocukluk döneminde çocuklar annelerinden kesintisiz ilgi beklerler. Anne, yemek dahil herşeyi hızla ve en pratik şekliyle yapmalıdır. Anneler için yemek saatleri günün en telaşlı dakikalarıdır. Organize olmak kesin-bir gerekliliktir ve zaman kazandıracak her ayrıntı anne için önemlidir.

Yemek yedirmek ve doyurmak kültürel yapımızda anneyi tatmin eden ve çocuğuna iyi baktığını hissettiren en önemli duygulardan biri olduğu için yemeğini yemeyen çocuk her zaman üzüntü kaynağıdır. Çocukları sağlıklı, dengeli ve çeşitli yemekler konusunda teşvik etmek ve besleyici gıdalarla güzel yemekler hazırlamak annelerin birincil hedefidir.

“Yiyorum Büyüyorum” adlı çocuk yemekleri kitabının kaleme alınma amacı anne-babaların çocuklarına yemek yaparken yaşayabilecekleri seçim sıkıntılarını biraz olsun kolaylaştırıp, onlara zaman kazandırmaktır. Yapılan yemeklerin çocukların yemekten hoşlanacağı kadar lezzetli ve onların sağlıklı birer yetişkin olmalarını sağlayacak kadar besleyici olmaları kitaptaki tariflerin ortak noktasıdır.

Yemek yaparken yapay katkı maddelerini kullanmamak, tuz, yağ ve şeker tüketimi kısıtlı tutmak, ocak üstü ve fırın gibi pişirme yöntemlerini tercih etmek gibi konular çocuklar söz konusu olduğunda daha da önem kazanır. Tariflerde bu hususlar dikkate alınmıştır.

“Yiyorum Büyüyorum” da 10 kategori altında toplanmış 109 yemek tarifi ve anne-çocuk ve yemek üçgenini irdeleyen düz metinler bulunmaktadır. Anneler tarifleri okurken çocuklarında bir kitabı ellerinde tutma ve sayfalarını karıştırma alışkanlığını kazanmaları düşünülerek kitabın sayfaları 150 den fazla çocuk dünyasına ait illustrasyonlarla süslenmiştir.

Hayatın bu en önemli faaliyetini en zevklilerinden biri haline getirmek ve sağlıklı beslenme ile önlenebilecek hastalıklara dur diyebilmek için anne-babaların en doğru başlangıçları yapmaları dileğiyle...
Annelerin yaptığı yemekler her zaman daha zevklidir.

İletisim icin: yazar@yiyorumbuyuyorum.com

06 Mart, 2006

Fırın sütlaç ve sobe...


Bizim ev halkının çikolata tutkusunu sık sık dile getiriyorum. Çikolatalı olan herşey evde kolayca tüketiliyor , bende değişik tatlara alışmaları konusunda çabalıyorum... Kızım Melis fırın sütlaç yapar mısın diye sorunca vakit geçirmeden tarif araştırmasına giriştim. Birçok tarifler var ancak sütlaç'ın tadı karar olmalı, pirinç miktarı çok önemli. Bir de nar gibi kızartılmalı... Sonunda Tuğrul Şavkay'ın Tatlı Kitap'ındaki tarifi denedim. Sonuç mükemmel sütlü tatlı seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.

Fırın sütlaç

Malzemeler

3 çorba kaşığı pirinç

1 3\5 bardak su ( 400 ml)

1\2 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı

1\2 su bardağı şeker

3 çorba kaşığı buğday nişastası

2 adet yumurta sarısı

1 lt süt

Yapılışı

Pirinçleri yıkayıp, suyla birlikte tencereye koyup iyice pişinceye kadar haşlayın.

Damlasakızını havanda biraz tozşekerle dövün. Nişastayı 1\4 su bardağı su ile eritin.

Başka bir tencereye yumurta sarılarını koyup çırpın ve sütü ekleyerek çırpmaya devam edin. Şekeri, sakızı, ve haşlanmış pirinçleri de katarak orta ateşte bir taşım kaynatın.

Sulandırılmış nişastayı yavaş yavaş ekleyin ve bir taşım daha kaynatın.

200 derecede ısıttığınız fırının tepsisine sütlaç kaplarını yerleştirin kapların yarısına kadar su doldurun ve fırın ayarını üst kısma gelecek şekilde ayarlayın. Yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Ben sürenin sonunda biraz da ızgarayı çalıştırdım, yanık kısım artsın diye.

Sevgili Nezaket bazı soruları cevaplamam için beni sobelemişti. Ben de şimdi soruları cevaplıyorum.

Yaptığım 4 iş :

* Üniversitedeyken İngilizce dersi veriyordum.
* Bankacı
* Full time annelik

Defalarca izleyebileceğim 4 film veya dizi :

* Grease
* Hayat Güzeldir
* Love Actually
* Lost

Yaşadığım 4 yer :

Sadece 2 yer var.

* İstanbul ( 2 yıl yaşadım geçmişte)
* Ankara

İzlediğim 4 TV programı

Bu aralar TV izlemek benim için imkansız hale geldi. İzlemeye fırsat bulunca da uyuyakalıyorum zaten...

Tatil için gittiğim 4 yer:

* Marmaris
* Ege ve Akdeniz sahilleri ( mavi yolculuk yapıyoruz mutlaka her sene)
* Taşucu
*Uludağ,Kartalkaya

En sevdiğim 4 yiyecek:

* Deniz ürünleriyle yapılmış makarnalar
* Zeytinyağlı tüm sebzeler, dolmalar ve her türlü yeşillik
*Çikolatasız asla yapamam
* Döner ve kebaplar

Hemen şimdi olmak istediğim 4 yer:

Şu an Ankara'nın havasından o kadar bunaldım ki sıcacık, denize girebileceğimiz ve yemyeşil bir yer... Küçük bir sahil kasabası herşeyden cazip geldi bana kuzucuklarım ve hayat arkadaşımla...

Sobelediğim 4 blogcu :

Tüm bloglar sobelendi zannedersem bakalım ben kimleri bulacağım tabi eğer kabul ederlerse..

* Binnur- EKMEK KOKUSU

*Aslı- ZEYTİN AĞACI

Tarçınlı ve cevizli kahvaltılık çörekler...

Bugün(pazar) Ankara'da hava o kadar güzeldi ki ...Günlüğümü çocukları uyuttuktan sonra yazmaya vakit bulabildiğim için tarih Pazartesiye kaydı maalesef. Ailecek güzel bir kahvaltı ve arkasından AOÇ Hayvanat Bahçesine bir gezinti. Artık anlaşılıyor ki kimse içerlerde durmak istemiyor, güneşin sıcacık ışıkları altında özgürce dışarlarda dolaşmak istiyor...

New York'un meşhur Magnolia Bakery'sinin bir tarifiyle yapılan çörekler aslında kahvaltılık çörekler... Ama o kokuları ve tatları yok mu...Bence her an her dakika ve her öğünde yenilebilecek lezzette...

Tarçın ve cevizli kahvaltılık çörekler



Malzemeler

3 su bardağı un

1 1\2 çay kaşığı karbonat

1 1\2 çay kaşığı kabartma tozu

3\4 su bardağı yağ ( ben yarısını tereyağı yarısını sıvıyağ olarak kullandım)

1 1\2 su bardağı şeker

3 büyük yumurta ( oda sıcaklığında)

1 1\2 çay kaşığı vanilya

1 1\2 su bardağı yoğurt

Üstü için

1 1\3 subardağı esmer şeker

2 su bardağı iri dövülmüş ceviz

2 çay kaşığı tarçın

Yapılışı

Fırını önceden ısıtıyoruz. Muffin kaplarımızı yağlayıp hazırlıyoruz. Bu tarifle ben 24 çörek yaptım.Un, kabartma tozunu ve karbonatı elekten geçirip bir kaba alıyoruz.

Yağı ve şekeri robotta krema haline gelene dek çırpıyoruz. Yumurtaları tek tek karışıma ekliyoruz ve her eklemeden sonra çırpıyoruz. Vanilya ve un karışımını ekliyoruz. Yoğurdu da ekleyerek kalıpların yarısına gelene dek kaşıkla koyuyoruz. Üstelerini tarçın, ceviz ,şeker karışımından bolca (yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar) muffinlerin üstlerine koyup fırınlıyoruz. 180 derecede 20-25 dakika pişiriyoruz.

03 Mart, 2006

Çikolatalı mini tartlar ve yeni bir başlangıç...



Yarın çok uzun zamandır yapmak istediğim ancak hep ertelediğim bir kursa başlıyorum. Ankara Pastart'da pasta süsleme kurslarına. Pastart'ı basında tanımıştım sonra sevgili Tarçın blogunda bahsetti. Pastart'ın sahibi Özge Hanımla telefon görüşmesi sonrası hemen başlama kararı aldım. Süsleme kursundaki çok güzel ve zevkli geçeceğini düşündüğüm saatleri sizlerle burda paylaşacağım. Gerçekten çok heyecan ve heves doluyum. İnsan çok yapmak istediği şeyleri her ne sebeple olursa olsun ertelememeli bence. Gerçekten çok yapmak istediğimiz şeyler olduğunda vaktimizi planlayıp harekete geçmeliyiz...

Yarın haftasonu ve evdekilere çikolatalı tatlar yaratmak lazım. Bende harika bir dolgu malzemesi olan bu çikolatalı tartı yapmaya karar verdim. Tartı büyük tart kalıbına yapmak yerine, tart hamurundan küçük parçalar alarak muffin kalıplarına elimle şekil vererek yerleştirdim. Böylece sunumu daha çok hoş ve kolaycacık yenilebilen mini tartlar ortaya çıktı...

Çikolatalı mini tartlar

Malzemeler
( tart hamuru için)

100 gr. tereyağ

1 yumurta

4 yemek kaşığı toz şeker

1 1\4 bardak un

1 paket vanilya

Malzemeler
( tart dolgusu için)

160 gr bitter çikolata ( 2 adet kare paketlerden)

1 küçük krema

3 çorba kaşığı toz şeker

2 yumurta

1\2 paket vanilya

Yapılışı

Oda sıcaklığındaki tereyağı,yumurta,şeker, un ve vanilya karıştırılarak ele yapışmayacak kıvamda hamur yapılır. Muffin kalıplarına elle şekil verilerek yerleştirilir. Bu ölçüden 10 adet küçük tart yaptım. Tartı yerleştirirken kalıba iyice yerleştirip yan kısımları inceltirseniz ve iyice yükseltirseniz tartlar incecik hamuru ve yumuşacık sufle kıvamında çikolata dolgusuyla inanılmaz lezzetli oluyor. Tartlar önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10-15 dakika pişirilir.

Diğer tarafta krema,şeker ve çikolata ayrı bir kapta eriyene kadar ocakta karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Sos soğuduktan sonra içine 2 yumurta sarısı karıştırılır. Vanilya ve yumurta akları kar halini alana kadar çırpılır ve sosla karıştırılır.

Fırından çıkardığımız minik tartların içine sos doldurulur ve tekrar fırınlanır. 180 derecede 20 dakika kadar daha pişirilir.


02 Mart, 2006

Banana bread ve Milföylü yeşil mercimekli börek...

Sevgili Nezaket bugün beni sobeledi. Sorularına en kısa zamanda burada cevap vermeye çalışacağım.

Bu aralar tarifleri deneyip resimlememe rağmen bir türlü buraya aktarma şansım olmadı. Hepimiz zaman zaman evde kullanamadığımız ve kararan muzları ne yapacağımızı bilemeyiz. Bugün yaptığım banana bread tarçın, muz, ceviz ve hindistancevizinin harika bir karışımı . Allysa Torey'in tarifinden yaptığım bu kek fırından çıkana kadar kokusuna dayanamayacaksınız...

İnci'nin tariflerinden biri olan milföylü yeşil mercimekli böreğin yapımı kolay aynı zamanda çok lezzetli ve güzel görünümlü.

Banana Bread






Malzemeler

3 su bardağı un

1 1\2 çay kaşığı karbonat

3\4 çay kaşığı tarçın

3\4 çay kaşığı tuz

3\4 su bardağı soya yağı ( ya da sıvıyağ)

1 1\2 su bardağı toz şeker

3 yumurta ( oda sıcaklığında ve iyice çırpılmış)

1 paket vanilya

1 1\2 su bardağı ezilmiş olgun muz ( iyice yumuşamış ve kabukları kararmış)

3\4 su bardağı yoğurt

1 1\2 su bardağı iri dövülmüş ceviz*

3\4 su bardağı hindistancevizi

* Cevizleri kullanmadan önce, fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz ve 180 derece fırında renkleri hafifçe değişene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirip öyle dövüyoruz. Ben cevizi yemeklerde, keklerde, salatalarda her nerede kullanırsam bu şekilde işlemden geçiriyorum, lezzet inanılmaz artıyor.

Yapılışı

26 cm'lik kek kalıbımızı yağlayıp, unluyoruz. Fırını önceden 180 derecede ısıtıyoruz ve un, karbonat, tarçın ve tuzu elekten geçiriyoruz.

Robotta önce yağı ve şekeri çırpıyoruz. Yumurta ve vanilyayı ekliyoruz. Muzları ve yoğurdu ekliyoruz. Daha önce hazırladığımız un karışımını ekledikten sonra, ceviz ve hindistancevizini ekliyoruz. 1 saat kadar 180 derece fırında pişiriyoruz. Kek kalıbından çıkarmadan önce en az 1 saat bekletiyoruz.


Milföylü yeşil mercimekli börek




Börek tarifine geçmeden hatırlatayım mercimeği ıslatıp haşlayıp, buzdolabı poşetlerine doldurup deep freeze'de saklayabilirsiniz. Böylece acil bir yemek, börek vs. yapacağınız zaman bakliyat haşlanmış olarak elinizin altında hazır olur.

Malzemeler

12 adet hazır milföy hamuru

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

250 gr. kıyma

1 büyük soğan

1\2 su bardağı haşlanmış veya konserve bezelye

1 su bardağı rende kaşar

tuz, karabiber

Yapılışı

Kıymayı soğanla kavuruyoruz. İçine mercimekleri koyup çeviriyoruz. Tuz ve karabiber ekliyoruz ve bu karışımı soğutuyoruz. Milföyü unlanmış tezgahta medaneyle açarak biraz büyütüyoruz. İçine önce kıymalı mercimekli karışımı sonra üstüne bezelyeleri ve en üste kaşarları koyup zarf şeklinde kapatıp kürdanla tutturuyoruz. Yğlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 180- 200 derece fırında üstü kızarana dek pişiriyoruz.






Google


Cursors